6 maart 2013

Einde van een goede traditie

Afgelopen maandag was ik voor de laatste keer betrokken bij het seminar ‘Startende ondernemer en de opzet van uw bedrijfsadministratie’ bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Jammer, want ik heb dit 16 jaar lang met veel plezier gedaan. Zoals u misschien weet, worden de KvK's opgeheven en ze stoppen dus ook met het geven van seminars en cursussen. Ik weet dat veel mensen in het bedrijfsleven het niet jammer vinden dat de KvK’s gaan verdwijnen; dat scheelt weer een jaarlijkse bijdrage. Toch vind ik het jammer. En begrijp mij goed: mijn bijdrages aan de KvK waren liefdewerk oud papier. Maar er verdwijnt voor starters zo wel een laagdrempelige manier om kennis te vergaren. Zeker in deze tijd moeten we respect hebben voor mensen die kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Natuurlijk is er bij ons en bij andere accountantskantoren kennis beschikbaar. Maar ik zal eerlijk zijn: ik heb ook wel starters in de groep gehad die u niet op kantoor wilt ontvangen. Daarnaast is het voor veel mensen toch een drempel om binnen te stappen bij een kantoor.

In de afgelopen 16 jaar heb ik, denk ik, een kleine 100 presentaties mogen geven voor de KvK. Hoogtepunten waren natuurlijk de seminars over de introductie van de euro en het millenniumprobleem. Misschien moet ik wel zeggen dat ik bij de Kamer van Koophandel een beetje heb leren presenteren. En van het team van de Kamer Rotterdam, onder leiding van Marja van Stuijvenberg, mocht ik altijd alles; hoe gekker, hoe beter. Een winkelwagentje tijdens een retailseminar? Geen probleem. Een filmpje bij het millenniumseminar in het pre-YouTube-tijdperk? Ook géén probleem. En ook heel speciale seminars, zoals een seminar voor een Japanse delegatie, zullen mij altijd bijblijven. Het moest in het Engels en een tolk vertaalde simultaan in het Japans. Nadeel was dat ik wel na iedere zin even moest wachten op de vertaling. Na afloop sprak de tolk mij in vloeiend Nederlands aan met de vraag waarom ik mijn lezing in het Engels moest houden? Want geen van de aanwezigen sprak een woord Engels. Dat hebben we daarna anders gedaan. En zo kan ik nog wel een avondje vullen met anekdotes. Nog één dan: wat dacht u van een toch wel schaars geklede dame die tijdens een startersbijeenkomst geïnteresseerd was in aftrekposten en later een escortbureau bleek te hebben. U snapt: wij hebben achter de sprekerstafel ook veel leuke momenten meegemaakt.

Aan alles komt een einde, dus nu ook aan vele mooie jaren bij de Kamer van Koophandel. Marja en je team, van harte bedankt voor alle mooie momenten in de afgelopen 16 jaar!

Geen opmerkingen: