17 december 2009

NBA, een sportieve naam voor een nieuwe accountantsorganisatieGisteren was het dan zover, gelijktijdig waren er ledenvergaderingen in Amsterdam en Utrecht van respectievelijk NIVRA en NOvAA, met als voornaamste agendapunt de stemming over de fusie. De ledenraadpleging van de afgelopen weken wees al uit dat in meerderheid Accountants voor de fusie waren. De feitelijke stemming was dus eigenlijk nog maar een formaliteit, maar toch nog een beetje spannend. Wat ik wel opvallend vond, is dat er gekozen was voor zo’n grote afstand tussen de twee ledenvergaderingen. Waarom niet een gezamenlijke vergadering, of desnoods twee zalen in een conferentiecentrum zodat de fusie direct in de bar kon plaatsvinden? Want terwijl de zaal via sms, twitter en andere media al lang op de hoogte was van de uitkomsten in Utrecht, deed men aan de bestuurstafel van het NIVRA nog verwoede pogingen om telefonisch contact te maken met Utrecht. Techniek en Accountants, het blijft iets heel ingewikkelds. Ik snap dat er, gezien de resultaten, geen geld was voor een straalverbinding, maar had dan gewerkt met Skype of een andere internetverbinding om in ieder geval de verbinding tussen de twee beroepsverenigingen te duiden.

Ik ben het dan ook van harte eens met de woorden van Jos van Huut om te streven naar een modernisering van de ledenvergadering. Hij vroeg hier twee jaar geleden in de ledenvergadering ook al om. De technologie is inmiddels goed genoeg om te stemmen via het internet en laten we van de ledenvergadering dan een ledencongres maken met uitdagende sprekers, discussies en u mag nog even doorverzinnen waar je als lid geweest moet zijn. Want iets dat gisteren natuurlijk opviel was dat slecht een paar honderd leden de moeite hadden genomen om de ledenvergadering bij te wonen. En als ik dan even door fantaseer, dan wordt het eerste NBA-congres natuurlijk geopend door wat sterspelers uit de Amerikaanse NBA league. Die een potje gaan basketballen met het nieuwe bestuur!

Want de nieuwe naam wordt dus NBA; klinkt wel lekker in het buitenland, maar zal wel de nodige verwarring gaan opleveren. Uitgeschreven klinkt het een stuk minder lekker: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, maar dat scheelde natuurlijk weer een heel duur reclamebureau. En als het hare majesteit dan ook nog behaagt, wordt het Royal NBA en dat kunnen die Amerikanen natuurlijk ons niet nadoen.
Maar de fusie gaat nu echt beginnen, we hebben geen tijd te verliezen, want de wedstrijd gaat door.

Geen opmerkingen: