11 september 2009

Elektronische inktVorig weekend plaatste ik een filmpje op mijn weblog over de nieuwe E-book reader die Sony en Bol.com introduceerden. Ze noemde dit een revolutie, maar ik heb al een jaar geleden een e-book reader aangeschaft en het was voor mij dan ook een beetje mosterd na de maaltijd. Maar destijds adverteerde de NRC dan ook dat het voor de early adopters was. Dat klopt wel een beetje, want alle trendwatchers geven aan dat 2010 het jaar wordt van het elektronische boek. Deze week staat er in Management Team ook een verhaal over, en als iets in MT staat, dan is het meestal klaar voor de massa.

De readers worden steeds betaalbaarder en er worden allianties beklonken tussen boekenwebsites en merken van e-book readers. Zo is er natuurlijk Amazon met zijn Kindle, Barnes en Nobles gaat het doen met Irex en Bol doet het dus met Sony. Ik verwacht de komende maanden dat ook Selyzis en Libris wel een keuze gaan maken. Nadeel is wel dat door dit soort allianties ik als Irex-bezitter geen boeken kan downloaden van Amazon of Bol. Dat is wel een beetje gek, want er zijn inmiddels wat standaarden voor elektronische boeken en waarom moeten die leveranciers daar dan weer van afwijken? Dus als we niet oppassen, hebben we dadelijk een aantal van die dingen in onze tas zitten. Ik vermoed overigens dat Apple ook nog een aardige troef in handen heeft. De buzz gaat al een aantal weken dat Apple komt met een touch screen laptop, zeg maar een fors uitgevallen Iphone. Ik zou mij heel goed kunnen voorstellen dat je deze ook kunt gebruiken als e-reader en Apple heeft met de Apple store natuurlijk ook een omgeving waar ze gemakkelijk de boeken aan de man kunnen brengen, dus na de Ipod, de Iphone ook nog het Ibook.

Nu ben ik wel benieuwd wanneer de eerste jaarrekening beschikbaar komt voor het e-book, want waarom zou je die niet op een e-book kunnen lezen? Nu zijn er natuurlijk al de nodige oplossingen om een jaarrekening via het internet aan te bieden: in de vorm van een PDF en een dienst als e-jaarrekening.nl, maar het zou toch ook wel leuk zijn om een jaarrekening te kunnen inzien op een e-bookreader. Of wachten wij tot Apple komt met de Ijaarrekening?

2 opmerkingen:

Jan zei

Fouk,

Mooi weblog. Las volgens mij in het FD dat er nu geen strijd moest ontstaan over allerlei formaten zoals destijds bij de videosystemen.

Maar los daarvan: Jij hebt toch wel een programma waarmee je al die e-books van Amazon en Bol naar de Irex kan overzetten?

Groet,

Jan

Anoniem zei

Fouk,
Gisteren had het SRA de primeur. Tijdens de bijeenkomst Automatisering van het kleine accountantskantoor is eJaarrekening gepresenteerd. Het werd goed ontvangen. Innovatief softwareproduct als logisch vervolg op digitale workflow en dossier nu een digitale jaarrekening. Innovatief doch simpel in gebruik. Zeker nu touch screens bij PC's (Asus & HP etc.) net als bij Itouch de trend gaan worden. Vandaar dat wij alle deelnemers aan de bijeenkomst het gemak hebben laten ervaren met een touch screen netbook van Asus. Letterlijk met een vingerbeweging de pagina's omslaan net als een e-book. Jammer dat je er niet was.
Marcel
www.ejaarrekening.nl