17 april 2009

Moet alles anders?Afgelopen woensdagmiddag het MVO-seminar bijgewoond van Jan Wietsma. Leuke bijeenkomst met goede sprekers uit zeer verschillende disciplines, die MVO en de rol van de accountant duidelijk neergezet hebben. Belangrijke vraag die bij veel sprekers opkwam: ‘Wat is het gevolg van de crisis op zoiets als MVO?’. Wordt het afgeserveerd als hype, die – in een tijd dat we even op de kleintjes moeten letten – ons niet meer zo goed uitkomt of is het juist voor een deel het antwoord op de crisis, omdat gebleken is dat we dingen gewoon anders moeten gaan doen? Was het ontbreken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (of lees bankieren) niet een van de oorzaken van de crisis? En als je er zo over nadenkt, dan is ons beroep als accountant een natuurlijk onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Immers, een maatschappelijk verantwoorde onderneming is transparant en laat zich auditen door een kritische externe partij. Misschien moeten we eens in het kader van deze context naar ons beroep kijken.

Woensdagmiddag ook geleerd dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen natuurlijk heel breed is met zowel sociale als milieuaspecten, maar ook dat het heel gewoon te maken heeft met slim nadenken over je onderneming. Vanmiddag kwam een leuke casus van Steelcase aan bod, maar in NRC Focus las ik ook een leuk verhaal over IKEA, die – hoewel ze er niet heel erg mee naar buiten treden – toch heel erg bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo hebben ze de pallets 2 cm dunner gemaakt, waardoor er meer pallets in een vrachtwagen kunnen en door slim te stapelen kunnen er nu ook ineens 4 banken op 1 pallet en dat scheelt weer enorm in het aantal ritten dat ze moeten uitvoeren. In de showrooms gaat het licht pas enkele minuten aan voordat de eerste bezoekers de winkel betreden en zo gaan ze slim om met de warmte in de winkel. Dat is allemaal heel verantwoord en bovendien levert het ook gewoon kostenbesparing op.

Dus misschien is de crisis ook wel een aanleiding om toch maar verantwoord te ondernemen en gelijktijdig efficiƫnter en kostenbewuster met zaken om te gaan. Zodra de eerste mist van deze crisis begint weg te trekken (en volgens Obama moeten we al de eerste tekenen gaan zien), zullen we wederom getroffen worden door de energiecrisis en de voedselcrisis die door de economische crisis even naar de achtergrond verschoven zijn. En als we beseffen dat over 40 tot 50 jaar onze fossiele brandstoffen verdwenen zijn, dan is haast wel geboden.

Het was dus jammer dat de zaal gistermiddag niet stampvol zat, maar ja, er moet altijd een groep early adopters zijn en voor diegenen die er niet waren, wil ik alleen maar zeggen: ‘Wakker worden!’. Anders wordt het dadelijk zo lastig uitleggen aan uw kleinkinderen.

Geen opmerkingen: