17 maart 2009

GlasDe straat voor ons huis ligt open, een groot aantal bouwvakkers is druk in de weer met grote bossen met oranje kabels. De gemeente heeft besloten om in onze wijk te starten met glasvezelverbindingen tot in het huis. Binnen enkele weken kan ik dan genieten van nog sneller internet. Ik heb nu al niet te klagen, want u snapt dat wij wel beschikken over een supersnelle internetverbinding. Voor de liefhebbers: een 25-megabitverbinding. Maar over enkele weken kan ik doorgroeien naar een 60-, 120- of zelfs 240-megabitverbinding, dus maximaal 10 keer zo snel als mijn huidige verbinding. U snapt dat de kinderen inmiddels een verzoek hebben ingediend voor de allersnelste verbinding. Ik heb hen uitgelegd dat ze dan wel heel snel moeten typen in MSN willen ze die verbinding maximaal kunnen benutten.
De vraag is natuurlijk wel waarom we dat soort verbindingen tot in de huiskamer moeten krijgen. Oké, een Blue Ray DVD downloaden in een paar minuten is natuurlijk wel handig, maar dat doe je ook niet iedere dag. ‘Uitzending gemist’ kijken zonder enige hapering zou ik ook wel prettig vinden. Nog sneller de mail binnenhalen is misschien ook wel gemakkelijk. Maar ik blijf het gevoel houden dat ik dan alleen met een Trabantje op een 8-baans snelweg rijd en continu tegen mijn vrouw zeg: ‘Lekker snel, hè?’.

Maar het gevaar met dit soort dingen is natuurlijk dat de infrastructuur soms iets vooruit loopt op de toepassingen. Hoe lang is het niet geleden dat we nog met een modempje zaten te internetten? Hoe zou het zijn als we terugmoeten naar die snelheid? Dus wat mij betreft moet zo snel mogelijk heel Nederland glasvezel tot in de huiskamer krijgen (stimuleringsmaatregel 1) en dan gaan nieuwe bedrijven daar vanzelf weer toepassingen voor bedenken (stimuleringsmaatregel 2). Met snel internet wordt thuiswerken ook veel gemakkelijker omdat we dan in hoge kwaliteit gewoon kunnen videovergaderen en dat scheelt weer enorm in de filedruk (stimuleringsmaatregel 3). Maar je kunt natuurlijk ook denken aan onderwijs op een makkelijke manier via het internet (stimuleringsmaatregel 4) en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Misschien een tip voor Jan-Peter, Wouter en André.

1 opmerking:

Marcel Maassen zei

Ik had Dordrecht dus niet hoeven verlaten voor Amersfoort Vathorst... glasvezel met minimaal 50 mb/sec ook in Dordt... Wi hebben overigens twee glasvezelaansluitingen in de meterkast, GNEM (van Dick Wessels) en Ziggo (van die club die geen modems kan leveren).