9 oktober 2007

Web.RA


Op de Accountancynieuws-loze vrijdag valt de Accountant op de mat, leuk voor de vrijdagavond. Het thema van dit keer is arbeidsbeloning, dus even benchmarken met mijn eigen salarisstrookje. Maar mijn oog valt al snel op een klein boekje in de folie met de naam ‘Web.RA, Internet voor Accountants’. Al snel blijkt dat dit boekje een ‘geschenkje’ is in het kader van de lancering van http://www.accountant.nl/, de nieuwe nieuwssite van de accountant, met als ondeugende ondertitel ‘nieuwssite zonder oordeelsonthouding’. Daar ben ik dus benieuwd naar. Krijgt de Stichting Wakkere Accountant een eigen onderdeel op deze website?

Maar terug naar het boekje, het NIVRA zou zich moeten schamen voor dit boekje. Waarom? De inhoud is op kleuterniveau, mijn puberzoon dacht dat het boekje minimaal drie jaar oud was. Ik ben benieuwd met welke opdracht de schrijvers op weg zijn gestuurd. Hebben zij op de eerste vergadering te horen gekregen dat accountants niet echt vooruitstrevend zijn en dus nog niet weten wat Internet is? Dus op kleuterniveau krijgen wij uitgelegd wat het Internet is, wat je er kunt vinden, hoe je zoekt binnen Google en hoe je een website bij je favorieten kan opslaan. Geen uitleg van RSS feeds, geen Google startpagina of andere handige gadgets. Dit is heel duidelijk Web 0.5 in plaats van Web 2.0.

Daarna worden de belangrijkste websites voor accountants behandeld, maar daar ook geen schokkende ervaringen. Wat ik wel een beetje flauw vind, is dat de website http://www.accountant.nl/ helemaal opgehemeld wordt en http://www.accountancynieuws.nl/ compleet wordt afgekraakt. Letterlijke tekst: ‘een site die enigszins vergelijkbaar is met de website van de accountant is Accountancynieuws.nl’. Dat vind ik wel erg pretentieus van een site die pas een week in de lucht is. Dus even wat commentaar op http://www.accountant.nl/: erg veel advertenties die irritant flikkeren in mijn scherm, veel oud nieuws dat ook al in de Accountant stond. Weblog van Wildschut is wel leuk maar dat bestond natuurlijk al. En natuurlijk de grootste fout is wel dat de website niet www.deaccountant.nl heet, beetje slordig dat die naam al vergeven was.

Maar verder met het boekje. Na heel veel websites die u allemaal wel kent, komen dan in hoofdstuk 10 de Internettrends. De Internettrends zijn globalisering, zelfredzaamheid en alles visueel. Maar hier ook geen echte nieuwe zaken, Web 2.0 wordt lichtjes geraakt maar juist de essentie daarvan wordt gemist. Vervolgens leert het boekje ons in hoofdstuk 11 hoe wij trends moeten herkennen. De tips: volg het nieuws en zet anderen aan om trends aan u te tonen. Ja, zo kan ik het ook, zo worden accountants natuurlijk nooit trendsetters. In het laatste hoofdstuk geeft het boekje ons een cursus ‘veilig op het Internet’, wel zinvol maar ook niet hoogdravend.

Zonde, want een boekje waar accountants op de echte trends van het Internet worden gewezen, zou wél zinvol zijn. Dit is een gemiste kans, behalve voor diegenen die de afgelopen 10 jaar misschien ergens in de rimboe hebben gezeten en absoluut nog nooit van Internet hebben gehoord.

5 opmerkingen:

Arnout van Kempen zei

LOL, ja, dat boekje, dat klinkt zo beschreven niet als een heel sterke zet. Of zou het NIVRA een realistischer inschatting hebben gemaakt van de ICT-kennis van haar leden dan de gemiddelde puber zou maken? Onderschat de voorsprong van pubers niet, is mijn ervaring als IS-auditor :)

Het Wildschut-blog is inderdaad niet nieuw, maar misschien goed om nog even onder de aandacht te brengen: de "losse" blog is verplaatst naar www.accountant.nl, het is dus geen copy/paste, maar een cut/paste :)

Gewoon maar ter info

Marc Schweppe zei

Dat de nieuwe site www.accountant.nl als url heeft is zeker geen slordigheid, maar een zeer bewuste keuze van het NIVRA. De site beoogt in de komende periode een belangrijke functie te gaan vervullen als nieuwswebsite voor alle accountants; een functie die verder gaat dan alleen een verlengstuk van het maandblad.

Dat er veel oud nieuws te vinden zou zijn lijkt mij nadrukkelijk uit de lucht gegrepen; degenen die in de eerste dagen het dagelijks nieuws op de site hebben gevolgd zullen dat zeker beamen.

Ten slotte: het boekje Web.RA. Het introductiedeel daarvan is wellicht wat basic en niet erg Web 2.0. Tegelijk heeft het NIVRA nog altijd een aantal duizenden (!) leden die niet via internet of e-mail bereikbaar zijn. Een deel daarvan is zeker gebaat bij dat introductiestuk. En degenen die verder zijn slaan dat eerste hoofdstuk graag over. Die zijn trouwens ook wel gewend aan banners op een populaire website...

Eek zei

Hallo Fouk,
Ik ben het roerend met je weblog eens. In mijn nieuwsbrief (http://www.startpagina.nl/ov/paginanieuwsbrief/formulier.htm?accountancy) heb ik er ook een redactioneel stukje aan gewijd.

Het ergste is de titel: 'web 2.0'. Daarnaast is het boekje niet onafhankelijk geschreven, maar vooral bedoeld om accountant.nl in de markt te zetten. Het had de auteurs en het nivra niet misstaan om dit ook gewoon te melden.

Fouk Tsang (1968) zei

Ik heb snel nog even de accountantsgids doorgebladerd maar daar zie ik toch wel heel veel e-mail adressen staan. Dus volgens mij gaat dat argument niet zo goed op, of doet het Nivra te weinig om de adressen te achterhalen.

Voor diegenen die al verder zijn voegt het boekje echt niets toe.

En vergeet niet mijn Puber zoon komt binnen een aantal jaren bij u solliciteren, waarschijnlijk doet die dat per mail maar nog waarschijnlijker per msn.

Marc Schweppe zei

Eek, Fouk, het boekje heet geen Web 2.0, maar 'Web.RA, internet voor accountants'. Natuurlijk onderdeel van de introductie van accountant.nl, maar met nog altijd ruim 3000 leden die niet digitaal bereikbaar zijn wellicht toch ook geen overbodige luxe. En die sollicitatie van die puberzoon is tzt zeker welkom, want de markt voor webredacteuren is zo mogelijk nog krapper dan voor accountants...