18 juni 2007

autisme ?


Eind vorige week maakte het NCD bekend dat zij graag willen praten met de accountancy. Waarom? Steeds meer bestuurders en commissarissen snappen het niet meer. Ze huren een accountant en krijgen een letter of representation waarbij alle verantwoordelijkheid bij de bestuurders wordt gelegd. ‘Maar’, spreken de accountants in koor, ‘dat klopt ook want de verantwoording is de verantwoordelijkheid van de bestuurders van de onderneming.’ Maar wat is dan nog de toegevoegde waarde van een accountantsverklaring, vragen vele bestuurders zich af.
Wat mij opvalt is dat accountants niet luisteren en het vooral weer afdoen met ons gebruikelijke vaktechnische jargon. Let op! Het maatschappelijk verkeer snapt ons niet meer, dan moeten we luisteren en niet vervallen in vaktechnisch autisme. Het maatschappelijk verkeer wil misschien wel dat we meer doen, dat we meer zekerheid toevoegen. Eng? Of een mogelijkheid om nieuwe diensten te verkopen? Laten we vooral de dialoog aangaan, maar dan wel met open vizier en er niet van uit gaan dat directeuren en commissarissen (zijn dat niet onze opdrachtgevers?) er niets van snappen.

Wat ook last heeft van autisme, is het kabinet; 100 dagen waren zij op pad om te luisteren en waar kwam men mee terug? Met een glossy folder en de mededeling dat het met Prinsjesdag dan echt wel duidelijk zal worden. Kortom, we verliezen nog een keer 100 dagen terwijl onze economie flink op stoom is en het juist nu belangrijk is om de investeringen voor de toekomst te doen. Dit kabinet wil inzetten op een innovatieve economie, maar spreekt op de website tegelijkertijd uit dat rust in de economie noodzakelijk is. Rust? Terwijl China en India steeds verder doorstomen wil dit kabinet rust! Wij moeten onze economie heel snel omvormen naar een hoogwaardige kenniseconomie, anders worden wij gewoon ingehaald en kunnen we in de toekomst onze ouderen – en dat zijn wij – niet meer verzorgen. Wat mij betreft dus onrust.

Wie ook rust wil, is Hoogervorst, de nieuwe voorzitter van de AFM. Dat snap ik ook al niet; hij krijgt 1,5 balkie en wil rust. Nu zullen veel accountants graag rust bij de AFM hebben, zodat we voorlopig niet aan de beurt zijn. Maar voor een dergelijk salaris moet je geen rust prediken bij een overheidsorganisatie, dan gaat het helemaal fout. De AFM moet zorgen voor vertrouwen en transparantie in de financiƫle markten, zodat we in Nederland een gezond ondernemersklimaat krijgen maar alsjeblieft geen rust. Of heeft hij niet goed geluisterd tijdens zijn sollicitatiegesprek met Bos, autisme?

Deze week wordt de Betuwelijn dan eindelijk feestelijk geopend, achteraf zal wel blijken dat het feestje ook flink duurder is uitgevallen. Maar hij is er dan en hopelijk wordt het een groot succes want ik heb er zeker 7 jaar door in de file gestaan (Dordrecht is het kruispunt van de hogesnelheidslijn en de Betuwelijn). Ik ben benieuwd of ik ’s ochtends en ’s avonds een kilometerslange goederentrein langs zie rijden naar Duitsland. Waarschijnlijk niet, want ook hier hebben mensen niet geluisterd. Opvallend vond ik deze week het staatje in de NRC waarin de Nederlandse treinverbindingen stonden en de Franse TGV-verbindingen. Nederland is gewoon het land van de boemeltreinen.

Van Kooten en de Bie hebben een overzichtstentoonstelling gekregen. Jammer dat ze alweer zolang weg zijn, want Nederland heeft volgens mij gewoon een goede spiegel nodig, of nog beter: twee mensen die ons weer leren luisteren.

Geen opmerkingen: