12 januari 2007

XBRL Kritiek


Altijd lastig een interview geven. Deze week belde een redacteur van accountancynieuws met wat vraagjes over XBRL. Gerard Bottemanne van softwarepakketten.nl en ICT accountancy had tussen Kerst en Oud en Nieuw commentaar geuit over XBRL en ik denk dat in de luwte van het nieuws dat zelf op de voorpagina van het Financieel dagblad is terecht gekomen. Met ingang van 1 januari is XBRL een feit maar ik denk dat er nog maar heel weinig accountantskantoren zijn die vandaag al gebruik maken van XBRL. Ja softwareleveranciers Creaim en Semansys hebben een jaarrekening gedeponeerd bij de KVK, maar dat telt natuurlijk niet mee. Een woordvoerder van de KVK deelde onlangs ook mee dat XBRL deponeringsstukken gewoon worden vertaald naar PDF en dan weer worden overgetikt, dat snap ik dan ook niet helemaal.

Maar ben ik nu een XBRL criticaster of pessimist? In de laatste Accountant was er een accountant die beweerde dat XBRL er niet zou komen in nog geen acht jaar en als het zou komen dan zou het nog niet gaan doen, dat is volgens mij een pessimist.

Ik ben van mening dat XBRL een ontwikkeling is die er gaat komen. Het is jarenlang een belofte geweest maar door de inspanningen van het NTP platform is er nu een Nederlandse taxonomie die breed gedragen wordt door de ontvangende partijen zoals de Belastingdienst, KVK en het CBS.

Deze zomer sloot het NTP een convenant met accountants, brancheorganisaties, softwareleveranciers en uitvragende partijen. Een slimme zet omdat de ondertekenende partijen nu wel iets moesten doen en omdat door het convenant XBRL bij de juiste mensen op de agenda kwam te staan. Het convenant spreekt echter van een inspanningsverplichting dus uiteindelijk valt het ook wel weer mee. Destijds was ik al van mening dat 1 januari 2007 wel een heel spannende datum is. De ontwikkeltijd van software is ongeveer een jaar weet ik uit ervaring, dus het was wel erg kort.

Enkele weken geleden tijdens een SRA avond bleek wel dat de leveranciers nog volop aan het ontwikkelen en het testen zijn. Ook waren de leveranciers zo eerlijk om aan te geven dat de overheid ook net klaar was en dat het kantje boord zou worden. Dit gaf mij in ieder geval niet de indruk dat we op zeer korte termijn massaal aan het XBRL-en zijn. Ik denk dat het realistisch is dat we 2007 nog nodig hebben om een en ander goed uit te testen en te implementeren binnen de organisaties. Het statement van het NTP dat er XBRL software gewoon te koop is slaat wat mij betreft kant nog wal, dat zijn vooral heel erg technische software. Geen een MKB-er gaat enkele duizenden guldens uitgeven voor XBRL software. Dat gaat dadelijk allemaal onder de motorkap bij de grote leveranciers of in een aparte module.

Kijken we verder in de toekomst dan zie ik een grote toekomst voor XBRL, eenvoudiger uitwisselen van informatie naar informatie-uitvragende partijen in 1 formaat. Maar misschien nog wel belangrijker het eenvoudig kunnen benchmarken van financiële informatie, daar zit volgens mij de echter kracht van XBRL. Maar laten we nu gewoon 2007 gebruiken om dit goed te implementeren bij alle partijen zonder over en weer te zwarten pieten. Die zijn allang weer terug naar Spanje

Ik een pessimist, helemaal niet ik ben gewoon een goed geïnformeerde optimist.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Fou-Khan Djeh Tsang,

Als Business Consultant met als doelgroep de Enterprise markt ben ik aan het bestuderen wat XBRL naast 'administratieve lastenverlichting' in relatie tot de overheid nog meer kan betekenen. Nog steeds zie ik dat er veel inspanning wordt verricht om financiele data van het ene (ERP)systeem leesbaar om te zetten als input van het andere systeem. Zoals u weet kan de XML Auditfile hier uitkomst voor bieden, maar tot nu toe werkt elke softwareleverancier met haar eigen XML formaat waardoor de gegevensuitwisseling nog complex blijft. Aangezien XBRL met een standaard (taxonomie)werkt op basis van XML, lijkt het me een ideale middel om gegevensuitwisseling tussen diverse systemen efficienter te laten verlopen. Tenslotte zien we dat XBRL steeds meer door softwareleveranciers als functionaliteit wordt opgenomen en zal het relatief een kleine uitbreiding zijn in de functionaliteit. Wat is uw mening hierop? Vind u ook dat XBRL zeer krachtig kan worden om gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen mogelijk te maken?

Met vriendelijke groet,

Younes

Fouk zei

Beste Younes,

Of je XBRl kan gebruiken voor uitwisseling tussen financiele systemen is nog maar de vraag. Immers in het XBRL bestand wordt alleen geagregeerde informatie op rapportage niveau opgegeslagen. Dus bijvoorbeeld niet het grootboeknummer en/of gegevens van debiteuren en crediteuren. In de auditfile is dit wel het geval. Nieuwe ontwikkeling is wel XBRL-GL (General Ledger) dat potentie heeft om op termijn de Auditfile te gaan vervangen. Maar XBRL GL is er nog niet dus het zal nog even behelpen blijven