Het was vandaag een beetje rare maandag. Één collega ziek, één met vakantie dus een echte maandag vergaderdag was er niet bij. Des te meer kon ik mij concentreren op andere zaken. Onderhandelen met een softwareleverancier bijvoorbeeld. Nu ik weer aan de andere kant van de tafel zit is dat erg leuk en een beetje voorspelbaar. Softwareleverancier stellen vaak dat accountants meer met hun tijd mee moeten gaan, maar inmiddels geldt dat ook steeds vaker voor softwareleveranciers. Ik lees vandaag in een offerte dat de prijs van een licentie afhankelijk is van twee grootheden: het aantal geografische vestigingen en het aantal gebruikers. Geografische vestigingen? Binnen onze organisatie hebben wij 35 vestigingen die zijn samenwerken binnen 16 clusters. Soms is een cluster één wat grotere vestiging maar in een ander geval bestaat een cluster uit meerdere vestigingen. De vraag is natuurlijk wat is een vestiging. Vanuit automatiseringsstandpunt zijn wij bij Alfa één grote blije virtuele familie, die eigenlijk vanaf iedere locatie waar Internet beschikbaar is kunnen werken. En onze geografische vestiging dat is er maar één die staat in de buurt van Schiphol. Ooit is door ICT-ers verteld dat dit de toekomst was, een grote virtuele organisatie die plaats en tijdsonafhankelijk kon werken. Maar blijkbaar zijn nog niet alle ICT-ers op de hoogte van deze ontwikkeling.
De traditionele licentievormen waarbij je software per gebruiker, per vestiging o.i.d aanschaft en daar vervolgens nog een onderhoudsvergoeding over betaald heeft zijn langste tijd gehad. Dat is lastig voor softwareleveranciers omdat zij zo gewend zijn aan het traditionele licentiemodel en hun hele organisatie hier op gebouwd is. Ik herinner mij nog de interne discussies bij het in de markt zetten van Exact Online. Hoe je dan wel moet betalen, naar gebruik zou ik zeggen, per keer, per uur, per presentatie, per pagina noem maar op. Kijk eens hoeveel software wij aanschaffen die we uiteindelijk niet of nauwelijks gebruiken.
Ook nog een presentatie voorbereid voor een lezing volgende week bij Sun over server based computing. Met andere woorden de onderhoudsvrije werkplek. Veel mensen verwarren de Personal Computer op de zaak nogal eens als met de Privé Computer. Dat zijn die mensen die iedere dag een nieuwe achtergrond hebben en ook veelvuldig aanvullende programma’s downloaden. Dat de opstarttijd na verloop van tijd opgelopen is naar twee koppen koffie is uiteraard de schuld van Microsoft en een nieuwe snellere pc is dan ook wenselijk. Bij server based computing heeft de gebruiker een zogenaamde domme terminal waar hij zelf niet of nauwelijks iets aan kan veranderen. Dit is zo een beetje het walhalla van iedere systeembeheerder behalve dan van die je wegdoet omdat je met veel minder systeembeheerder uit de voeten kan. Wilt u weten hoe, kom dan naar dit gratis seminar.
Morgen praat ik over de digitale accountants handtekening, ja ook wij accountants moeten met onze tijd mee. Je kunt een XBRL jaarrekening natuurlijk niet onderteken met een vulpen. Ben erg benieuwd naar de mogelijkheden en de gebruikte technologieën. Het zou mooi zijn of hij gelijk in de database van het NIVRA checkt of je een dergelijke verklaring mag ondertekenen en of je je contributie hebt betaald, of draaf ik nu te ver door.
Met de elektronische accountants handtekening wordt tevens een van de laatste puzzelstukjes rondom XBRL opgelost, want hoe weet een gebruiker anders of de jaarrekening daadwerkelijk is ondertekend is, vergelijken met de papieren versie lijkt me geen optie.
1 opmerking:
Ha Fouk, Eddy hier. Leuk je blogspot en ook een leuk artikel in Accountancynieuws. Als je nog vragen krijgt van accountantskantoren over hoe ze de 'FUN' het beste in kunnen vullen, mag je me altijd bellen voor wat goede ideetjes!
Hoop je snel weer eens te zien, het ga je goed.
Een reactie posten