12 januari 2007

Bill versus Steve

Het was deze week in ICT land een beetje de week van Bill versus Steve. In Amerika waren alle ICT bedrijven verzameld op de CES in Las Vegas behalve Apple die een eigen feestje organiseerde in San Fransisco. Beide Iconen uit de ICT wereld gaven hun visie op de ontwikkelingen en presenteerden uiteraard de nieuwe produkten.

Bill Gates ging tijdens zijn keynote "Connected Experienses" vooral in op de connecties tussen de verschillende elektronische systemen die we vandaag de dag allemaal in huis hebben. Microsoft introduceerde de Microsoft Home Server. Ja u leest het goed een Home server om de verschillende pc's in uw huishouden te backuppen en als centrale verzamelplaats van films, muziek en de vakantiekiekjes.

Microsoft introduceerde ook een samenwerking met Ford waarbij het entertainment systeem in de auto automatisch kan communiceren met de mobiele telefoon, MP3 speler en Ipod (een kleine verspreking van de directeur van Ford??) Nee niet zoals u vandaag de dag doet, alles gaat automatisch. Uw laatste nieuwe contactpersonen worden automatisch overgezet naar de auto. SMSjes worden door dit systeem voorgelezen zodat u onderweg niets meer hoeft te missen.

Toch moet ik eerlijk zijn de lezing van Gates viel me een beetje tegen. Het was vooral voorzichtig voortborduren op ontwikkelingen die redelijk voorspelbaar waren.

Steve Jobs had de spanning voor zijn lezing al flink opgevoerd, kwam hij wel of niet met de lang verwachte Iphone. Al heel lang worden we op het Internet bestookt met foto's van zogenaamde prototypes. En Jobs kwam met de Iphone die er natuurlijk veel beter uitzag dan alle fakes die we tot dit moment hadden gezien. De telefoon kent maar 1 toets voor de rest moet u alles doen via het scherm. Het design en de de bediening zag er heel goed uit. Jobs kwam met het statement dat de Macintosh de pc had veranderd, de Ipod de muziek en nu dan de Iphone die de telefonie gaat veranderen.

Natuurlijk mooie worden maar ik denk dat de Nokia's van deze wereld er een geduchte concurrent bij krijgen.

Wat heeft dit nu met strategie, ICT en accountancy te maken. Niet veel, maar wel een beetje. In de eerste plaats zien we als ontwikkeling dat de spelers als Microsoft en Apple zich steeds meer op de consumentenmarkt gaan richten en dat ICT steeds meer verweven raakt met het huishouden. We moeten er wel rekening mee houden dat toekomstige generaties die bij ons komen werken alleen nog maar deze wereld hebben gekend. Die willen misschien geen toetsenbord meer. Maar ook voor onze klanten kunnen deze technologie├źn interessant zijn.

De eindstand 0-1 in Bill versus Steve

Geen opmerkingen: