26 januari 2007

Drukke week

Een drukke week en dan schiet het weblog er een beetje bij in. Net als het voornemen om wat kilo’s kwijt te raken met veel etentjes, heel lekker maar niet goed, voor Sonja B. Volgende week toch maar wat meer sporten.

Gisteren een lezing gegeven over ICT. Leuk om een dag te mogen besluiten na veel commerciële presentaties met wat kritische kanttekeningen van de klant. Een commerciële verkoper legt bijvoorbeeld uit dat glasvezelverbindingen op dit ogenblik helemaal geen probleem meer zijn, zeker niet in de omgeving van Amersfoort. Jammer dat wij nu in Hoevelaken al meer dan een halfjaar zitten te wachten op een glasverbinding. De leveranciers hebben het dan over een snelle glasverbinding, maar dat ‘snelle’ gaat pas in als je het hebt.

Met ingang van 1 januari jl. zijn wij intern over naar een nieuw salarispakket, altijd spannend; de verloning van 750 medewerkers. Loonverwerking is een van de meest kritische processen, dat heb ik goed geleerd toen ik nog aan de andere kant van de tafel zat. Maar gelukkig is alles goed gegaan en dus veel hulde aan het hele team dat hier zeer intensief de laatste maanden mee bezig is geweest.

Vanavond valt bij u waarschijnlijk ook weer Accountancynieuws op de mat. Mijn bijdrage is dit keer serieus en vaktechnisch; hij gaat over de Nadere Voorschriften inzake Accountantskantoren (NVAK). Deze is voorlopig uitgesteld en wacht op het advies van de commissie Verdiesen. Ik sta uitgebreid stil bij mijn bezwaren bij de NVAK en de vraag of die in de markt gaan werken. In de media is de berichtgeving rondom de NVAK niet juist. Er wordt dan gesproken over de regelgeving voor kleine accountantskantoren. Dat klopt natuurlijk niet; het gaat om de assurance- en aanverwante werkzaamheden buiten het wettelijk kader van de WTA en volgens mij is dat niet het exclusieve domein van de kleine kantoren. Hoewel ik best bereid ben om te praten met de grote broers om dit soort werk voortaan exclusief te mogen doen.

Minister Zalm heeft ook net gereageerd op de uitloop van XBRL; er was nimmer sprake van een Big Bang per 1 januari 2007. Toch raar dat alle ondernemers in december nog een brochure hebben ontvangen die anders deed vermoeden. Laten we er niet te lang bij stilstaan en met z’n allen proberen om in 2007 XBRL goed te implementeren.

Nu aan het einde van deze week toch nog even tijd voor mijn weblog. Ik zag dat inmiddels ruim 900 mensen het weblog hebben bezocht. Jammer alleen dat u niet reageert. Laat eens weten wat u van het weblog vindt. Onderaan ieder artikel kunt u op ‘comment’ drukken en een reactie geven. Daar probeer ik dan weer op re reageren.

4 opmerkingen:

Jan W zei

Hoi Fouk,

Ik houd je weblog bij en heb diverse ICT collega's aangeraden dat ook te doen. Overigens is het verschijnsel van wel lezen maar niet reageren mij niet onbekend. Er schijnt zelfs een officiële benaming voor dit verschijnsel te zijn: Lurken. Wel lezen, niet reageren.
Desondanks doorgaan lijkt me..

Anoniem zei

Ik lees elke keer uw stukjes aandachtig op de website en in accountancynieuws. Elke keer staan ze in het teken van een ander aandachtspunt met een andere visie. Top, dat u deze punten en uw visie wilt delen!

Groet,

Werner van der Gaag
Accountancy-student.

Gerbert-Jan Hendriksen zei

Beste Fouk,

Ik lees met enige regelmaat geinteresserd je weblog. Leuk om via dit medium te lezen wat er in accountancyland speelt. De meningen van anderen (en van jou dus) doet je blik verruimen!
Wat mij betreft gewoon doorgaan met je weblog.

Fouk Tsang (1968) zei

Jan, Werner en Gerbert-Jan dank voor jullie reactie en wees niet bang ik ga door met accountancyvisie