20 januari 2007

De toekomst van Accountview

Ik heb lang moeten nadenken of ik deze blog zou plaatsen. Waarom enkele maanden geleden was Accountview nog één van mij concurrenten. Uiteindelijk heb ik toch besloten om deze blog te plaatsen omdat Accountview in de afgelopen jaren een van de sterkst groeiende softwareleveranciers in de Accountancybranche is geweest. Nu Accountview wordt overgenomen door Visma is dat dus nieuws en zullen veel gebruikers vragen hebben over de toekomst van hun huidige software.

Er gingen al wat langer geruchten door de markt maar nu is het dan toch duidelijk Accountview wordt overgenomen door Visma een grote ERP leverancier uit Noorwegen. De laatste jaren komen veel spelers uit het Hoge Noorden afzakken, eerst waren er Navision en Axapta (Nu Microsoft Dynamics) en later volgde nog Mamut en nu dan ook nog Visma. Niemand kan ontkennen dat er altijd goede software uit het hoge Noorden is gekomen.

Vorige week ging nog het gerucht dat Accountview door een groot equity fonds gekocht was. Indirect is dit ook wel waar omdat Visma een jaar geleden is overgenomen door HG Capital. Sindsdien is Visma actief bedrijven aan het kopen, vorig jaar kocht men al Multisoft en ook HGCapital heeft de afgelopen tijd enkele kleinere lokale spelers opgekocht (Addison en Iris software). Het lijkt er dus op dat HGCapital en Visma bezig zijn om een Europese ERP speler te vormen.

Vraag is natuurlijk nu wel wat de toekomst is van Accountview binnen Visma. In het persbericht meld Accountview dat zij de naam, het product en de softwareontwikkeling blijft voortzetten. De vraag is natuurlijk hoelang. Equity fondsen willen graag organisaties met een duidelijke visie en een eenvoudige productenportefeuille (kijk maar naar Stork). Hoewel het niet helemaal duidelijk is lijkt het erop dat Accountview de Visma software ook gaat aanpassen aan de Nederlandse markt en via haar partners gaat verkopen.

Het is dus te verwachten dat over niet al te lange termijn Accountview het chassis gaat delen met de Visma oplossing. Iedereen in de softwarewereld wist dat Accountview nog een stap moest maken naar een wat zwaardere database. Visma draait op zwaardere databases als Oracle, SQL Server en DB2. Accountview maakt dan wel een duidelijke stap naar een hoger segment binnen het MKB en zal daar moeten gaan concurreren met spelers als Exact, Unit4, Microsoft Dynamics, Afas en SAP Business One. Het wordt wel dringen in het middensegment. Het is dan gelijk de vraag of ook het huidige partnerkanaal in staat is om deze stap richting het middensegment te maken.

Kortom Accountview zal de komende tijd moeten komen met een heldere lange termijn strategie. Tot wanneer blijft men Accountview doorontwikkelen en ondersteunen? Kunnen klanten migreren naar Visma en wat is de prijsstelling daarvan?

1 opmerking:

Anoniem zei

AccountView zou beter beter luisteren naar zijn gebruikers die het pakket intens gebruiken, en sneller voor oplossingen zorgen voor gevonden bugs. AccountView is zeker niet multi-currency (talrijke bugs) en gaat niet correct om met errorhandling. It's still a long way...