9 januari 2015

Accountancy van Morgen: ICT van Morgen


Het nieuwe jaar begint voor mij als technologiefreak altijd goed, omdat ze in de VS direct aftrappen met de CES, de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld. Alle grote leveranciers, met uitzondering van Apple, laten daar hun laatste ontwikkelingen zien. En de grote technologische ontwikkelingen worden tegenwoordig gedreven door de consumentenmarkt en dus is het belangrijk om deze beurs te volgen om te kijken hoever bepaalde ontwikkelingen zijn. 

De grote trend is natuurlijk Internet of Things (IOT); alle spullen in ons huis zullen verbonden worden met het internet, met elkaar en ze zullen slim aan te sturen zijn. Samsung maakte onder andere bekend dat binnen enkele jaren al hun consumentenproducten een internetaansluiting zullen hebben. Die internetaansluiting is belangrijk, omdat het te duur en overbodig is om alle machines individueel van een computer te voorzien. En die computer hebben we toch al in de vorm van een PC, of gewoon de mobiel in onze zak, om de boel aan te sturen. Tot nu toe zijn de oplossingen nog redelijk basaal.

Sinds kort hebben de Tsangetjes een stofzuigrobot die netjes elke nacht onze huiskamer stofzuigt. De aanschaf kwam eigenlijk door een Nederlands kickstarterproject dat de relatief ‘domme’ robot voorziet van een wifi-aansluiting, waardoor deze te besturen is vanaf een computer of smartphone. 



Want standaard is het apparaat alleen maar in te stellen op een programma per dag. Maar door de koppeling met de mobiele telefoon, kan ik hem nu meerdere keren per dag zijn rondje laten maken. Ik kan zelfs instellen dat hij aan de slag gaat, zodra ik het huis verlaat. Wat leuk is, is dat de makers ook een API (Application programming interface) hebben gemaakt, waardoor ook weer anderen tegen de robot aan kunnen programmeren. Ik verwacht dat dit in de toekomst allemaal nog veel intelligenter gaat worden. Zo zal de beveiligingscamera de robot naar de eettafel sturen om daar even de kruimels op te vegen na de lunch. Is een integratie met de huisagenda in Outlook natuurlijk ook wel slim en hij zal niet aangaan zolang we nog naar die serie op Netflix zitten te kijken. En ik kan mij ook voorstellen dat hij gaat samenwerken met andere machines. Niet eerder dan dat hij klaar is, mag de dweilrobot aan de slag of deze pakt juist de stukken die hij al gestofzuigd heeft. Nu nog een robot die ook de trap kan stofzuigen.
IOT zal de elektronica in onze huizen de komende jaren nog intelligenter gaan maken, waarbij de echte kracht zit in het samenwerken en communiceren tussen de verschillende onderdelen. Het is daarom niet vreemd dat de grote IT-spelers als Google en Apple zwaar inzetten op deze technologie.

 Advanced Driver Assistance Systems (ADAS)


Tweede belangrijke ontwikkeling is ADAS (Advanced Driver Assistance Systems)  en , ofwel de ontwikkeling naar de zelf rijdende en intelligente auto. (Autonomous car). Na jarenlang afzien heeft de automobielindustrie eindelijk door dat wij natuurlijk een beetje fatsoenlijke techniek in onze auto willen hebben. Tesla plaatste gewoon een supergrote iPad midden in de console van de auto, die bijna alle knoppen verving. Ook koppelde zij de auto gewoon aan het internet, waardoor nieuwe updates van de auto over het internet komen en ik niet naar de garage moet. Maar de ontwikkeling gaat nog veel verder. Auto’s worden uitgevoerd met geavanceerde sensoren, camera’s en radar, waardoor ze uiteindelijk gewoon zelf kunnen rijden. Waarom hebben vliegtuigen al jarenlang een autopilot, maar moeten wij nog steeds continu onze auto besturen? En denk eens aan de mogelijkheden van mensen die nu door een beperking geen auto kunnen rijden. Hoe mooi zou het zijn als de wereld van deze mensen ook weer vergroot zou kunnen worden door een zelfrijdende auto? Als u zich – bij iets te veel op – gewoon naar huis zou kunnen laten rijden door uw eigen auto.


Ook hier zien we een strijd tussen de gevestigde orde van de auto-industrie en de IT-industrie en nieuwe opkomende spelers als Tesla. De auto-industrie is ruw wakker geschud en wil nu ook ineens laten zien dat ze dit soort ontwikkelingen kan implementeren. Ik verwacht dat we in 2015 overstelpt zullen worden met nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. In Nederland is in ieder geval al wetgeving in de maak om autonoom rijden mogelijk te maken.

Geen opmerkingen: