26 mei 2015



Twee weken geleden gebeurde er iets bijzonders op de aandeelhoudersvergadering van Shell: er werd een amendement van de aandeelhouders aangenomen dat Shell voortaan de effecten van de klimaatverandering in het jaarverslag moet opnemen.

'That in order to address our interest in the longer term success of the Company, given the recognised risks and opportunities associated with climate change, we as shareholders of the Company direct that routine annual reporting from 2016 includes further information about: ongoing operational emissions management; asset portfolio resilience to the International Energy Agency’s (IEA’s) scenarios; low-carbon energy research and development (R&D) and investment strategies; relevant strategic key performance indicators (KPIs) and executive incentives; and public policy positions relating to climate change. This additional ongoing annual reporting could build on the disclosures already made to CDP (formerly the Carbon Disclosure Project) and/or those already made within the Company’s Scenarios, Sustainability Report and Annual Report.'

In de pers heb ik er niet zoveel over gelezen. Alleen het FD gaf aan dat de aandeelhoudersvergadering eerder op een klimaatconferentie leek dan op een aandeelhoudersvergadering. Maar dit is wel een duidelijk signaal van de stakeholders aan Shell dat het bedrijf hier serieus mee moet omgaan. 'Tja', denkt u dan, 'natuurlijk, bij Shell speelt dit, maar andere ondernemingen maken zich hier minder druk om'. Maar ik zag van de week ook een interview met Paul Polman van Unilever, die snel even berekende dat de invloed van de klimaatverandering Unilever 400 miljoen kost. Ik denk: klopt dat wel, die 400 miljoen? Heeft een accountant daarnaar gekeken?

Je zou denken dat het door schandalen gekwelde accountantsberoep dit nu aangrijpt om haar geschonden blazoen te herstellen. Maar niets gevonden op accountant.nl, accountantweek.nl en op accountancyvanmorgen.nl over deze recente ontwikkelingen. Komt misschien wel door het schrijnende tekort aan accountants dat vorige week ineens gesignaleerd werd. Maar ook geen enkele spannende blog van een van de accountancyhoogleraren over dit mooie onderwerp. En van de beroepsorganisatie geen NBA-Alert om aan te geven dat er hier toch een ernstige verwachtingskloof met het maatschappelijk verkeer begint te ontstaan.

Ik denk persoonlijk dat er een maatschappelijke kentering plaatsvindt die we als beroep niet moeten missen. Anders wordt ons dadelijk weer verweten dat we onze ogen niet goed genoeg open hadden. De aandeelhouders van Shell hebben een duidelijk signaal afgegeven. De vraag is natuurlijk wanneer ze gaan vragen hoe duurzaam de accountant eigenlijk is die een oordeel bij de cijfers geeft.

Geen opmerkingen: