15 januari 2014

Internet of things

De afgelopen week was de CES er weer: de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld. Voor de oudere jongere kan ik het nog wel uitleggen als de Firato – maar dan vele keren groter. Heel veel merken, behalve natuurlijk Apple, gebruiken de CES om de laatste stand van hun kunnen te laten zien. Je hoeft er overigens niet eens naar toe, want alle grote technobloggers maken tijdens de CES overuren om de laatste nieuwtjes, compleet met videoreviews, bij ons te brengen. Maar de CES is ook belangrijk voor de zakelijke markt. Werd technologie vroeger voornamelijk bepaald door innovaties in de defensie-industrie en de zakelijke markt, vandaag de dag bepaalt de consumentenmarkt de ontwikkelingen. Thuis hebben we vaak mooiere spullen dan op de zaak.

Opmars
Al dat nieuws overziend kunnen we stellen dat het ‘internet of things’ bezig is met een onstuitbare opmars. Waren we vroeger nog afhankelijk van een computer om het internet op te gaan, nu is die rol weggelegd voor de mobiele telefoon en de tablet. Hoewel de Chinezen nu met zulke grote telefoons – dan wel hele kleine tablets – komen, dat de grens tussen tablet en telefoon ook een beetje aan het verdwijnen is. ‘Dingen’ gaan steeds meer contact leggen met het internet. En die dingen variĆ«ren dan van een gloeilamp of een ijskast tot aan het horloge om uw pols.

In huis
We vinden het vandaag de dag al heel gewoon dat onze televisie beschikt over een internetverbinding. Hoe moeten we anders Netflix kijken? Maar in de nabije toekomst gaat dat dus veel verder. De komende jaren zal ons huis steeds ‘intelligenter’ worden door domotica en internet. Dan sturen wij de kachel, verlichting, de vaatwasser en nog veel meer zaken in huis aan via onze tablet of smartphone. Het is opvallend dat Google bezig is met de overname van Nest, een leverancier van slimme thermostaten en rookmelders. En op de Nederlandse televisie is nu reclame te zien van homewizzard. Dit is een apparaat dat je thuis installeert, waar je de verwarming, verlichting, rookmelders, de deurbel en beveiligingscamera’s aan kunt koppelen. Ook kun je je intelligente elektriciteitsmeter en gasmeter eraan koppelen, zodat je kunt zien hoe groot je verbruik is. Philips heeft alweer een tijdje de Hue-lampen op de markt. Dit zijn ledlampen die via internet verbonden zijn met je smartphone, waarmee je onder andere kunt instellen dat de lampen van kleur veranderen wanneer je bijvoorbeeld een mail binnenkrijgt of je telefoon gaat.
Wearables
Daarnaast komt internet of things tot leven met ‘wearables’. We hadden Nike al, die door middel van een klein kastje aan je schoenen precies kon meten hoe lang en hoe ver je had hardgelopen. Maar nu komen pas de echte wearables eraan. Als eerste zal ons horloge de komende tijd veel digitaler worden en een verlengstuk worden van onze smartphone. Iedereen verwacht dat alle grote spelers snel zullen komen met iwatches of iets wat daarop lijkt. Pebble heeft via Kickstarter inmiddels 300.000 iwatches verkocht en kondigde op de CES een nieuwe lijn aan en een eigen app store met applicaties die kunnen draaien op je horloge. Wat je daar dan mee kan? Door een koppeling met Google Maps kan hij instructies geven hoe je moet lopen. Uiteraard kun je ook je mail en socialmediaberichten op je horloge gaan lezen. Maar ongetwijfeld zul je er dadelijk ook thuis de lichten mee aan kunnen doen of de verwarming van je auto aanzetten.
De auto
Om met dat laatste dan maar af te ronden; ook de auto is natuurlijk een ding dat de komende tijd meer en meer connectie zal krijgen met het internet. In navolging van Tesla zullen auto’s steeds meer een groot scherm krijgen in plaats van heel veel knopjes. En via een app kun je je auto openmaken, sluiten, de bandenspanning controleren en ga zo nog maar even door. Recentelijk heeft Google aangekondigd dat ze het android besturingssysteem geschikt gaan maken voor de aansturing van auto’s en de eerste merken hebben zich al geconformeerd aan deze standaard. Ook Microsoft en Apple lonken richting dit soort initiatieven, maar zijn nog minder concreet. Hoewel, binnenkort heeft Apple vast weer een sessie met nieuwe ontwikkelingen en zou Tim Cook dan eindelijk one more thing hebben en de Apple auto aankondigen?1 opmerking:

Accountant Amsterdam zei

Wow, dat zou een grote dag zijn wanneer appple annnonces de Apple auto. Zou wachten voor die dag. Ik hoop dat de auto wordt niet gebeten, zoals het logo dat van Apple. Grappen uit elkaar internet echt is het veranderen van de wereld sinds haar oprichting. De wereld is aan het veranderen als iets in het verleden.