19 juli 2013

Radicaal renovatieplan accountantsberoepWe kunnen na het laatste rapport van de AFM bij de pakken neer gaan zitten. We kunnen ook protest aantekenen óf – en dat is denk nog het meest waarschijnlijke – we bagatelliseren het en we blijven gewoon doormodderen. In een reactie op accountant.nl stelde ik al voor dat het tijd is voor een grondige renovatie van het accountantsberoep. Ik ben alleen bang dat het weer een gepolder wordt, vol met commissies met voorspelbare namen die allemaal weer komen met hun heilige huisjes of kantoorbelangen. Nee, het is tijd voor een radicalere beweging en wel snel ook.

Dus ik stel voor dat een aantal mensen uit de accountancy zich een week opsluit ergens op de hei. En niet de bobo’s en bestuurders, maar juist de mensen die nog dicht op het vak zitten. Onder leiding van bijvoorbeeld iemand als Herman Wijffels, die wel vaker in staat bleek om onvolkomenheden samen te smeden. De eerste dagen gaan ze vooral inventariseren. De AFM komt langs en legt uit waar het mis gaat, klanten komen langs en leggen uit waar het misgaat. Beleggers komen langs en leggen uit waar ze echt behoefte aan hebben. Bankiers komen langs om te delen waar zij de afgelopen jaren de fout hebben gemaakt. En daarna begint het broeden, want er moet een masterplan komen voor de accountancy om ons beroep te moderniseren en weer relevant te maken. Ik ben er graag bij, maar alleen maar om voor deze mensen iedere avond een heerlijke doch voedzame maaltijd neer te zetten, want er moet hard worden gewerkt. Na een week ligt er het masterplan voor de accountancy.

Het masterplan zal uitdagend zijn, een grondige vernieuwing van het beroep. De herdefiniëring van de vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer. Geen verwachtingskloof meer, maar een vooruitstrevend beroep waarvan iedereen denkt: ‘Wow, ongelooflijk dat dat nog kan!’ Een opleiding die aanlokkelijk is voor jonge mensen en die opleidt tot een schitterend vak. Kortom, een masterplan met daarin wat iedereen al wist, maar nooit durfde.

Een week later is er een algemene ledenvergadering in de RAI en deelname is voor iedere accountant verplicht. Niet op komen dagen is onherroepelijk je titel kwijtraken. We openen de vergadering met een minuut stilte voor Hans Blokdijk, terwijl op een groot scherm zijn spannendste uitspraken worden geprojecteerd. Daarna zal het masterplan worden gepresenteerd. Geen amendementen, geen betogen, gewoon luisteren en slikken. Namens de vergadering krijgt het bestuur de opdracht om het masterplan uit te voeren en wel zo spoedig mogelijk. ‘Maar dat is helemaal niet democratisch’ hoor ik u denken. Nee, maar is alle regelgeving die we nu hebben democratisch tot stand gekomen, heeft u netjes alle ledenvergaderingen bijgewoond? Een belangrijke vraag is: ‘Waar was u in de afgelopen jaren toen het zo mis ging met ons beroep?’ Aan de zijlijn, in de luwte of hard aan het werk? Nee, dan moet je nu niet komen klagen, dan is het gewoon slikken.

Er is helaas ook maar één antwoord mogelijk en dat is ‘ja’ stemmen. Stemt u toch ‘nee’, dan moet u via de linkerdeur naar buiten. U bent dan gelijk uitgeschreven uit het beroep, geen titel meer en voortaan dus ook geen accountant meer. En nee, er komt geen overgangsregeling, geen compensatie, en ja, u moet gewoon voor de parkeergarage betalen.

Stemt u ‘ja’, dan mag u rechtsaf naar de afterparty. Maar hier geen swingende muziek en luxe bites; het nieuwe beroep houdt het sober. Bij de rechterdeur kiest u er echt voor om accountant te zijn in hart en nieren. Dat betekent ook de komende jaren een stevig programma van minimaal 80 studie-uren per jaar. En die uren heeft u pas verdiend na een schriftelijk examen. Dus niet langer gemakkelijk PE-punten bij elkaar borrelen, maar zwoegen tot in de late uurtjes. En u wordt ook stevig gereviewd; geen gezellig vaktechnisch praatje met een kopje thee. Nee, u moet aantonen dat u geschikt bent om de titel te dragen.

Het beroep is toe aan een grondige renovatie! Daar is iedereen het over eens. Laten we dat dan nu ook gewoon doen. En wel heel snel.


10 opmerkingen:

Jurgen zei

"Een opleiding die aanlokkelijk is voor jonge mensen en die opleidt tot een schitterend vak" -- is dat niet het oude denken ..? 'Niemand' is meer geïnteresseerd in een vak, als je gegarandeerd (quod non) steenrijk kan worden van het nachtenlang hacken en dan de nieuwe Google/Facebook in elkaar hebt geflanst.

Ondanks dat ik je oproep tot radicale verandering steun (als angehauchte, niet als hardcore controleur), mis ik nog steeds de 'clean sheet'-benadering: Stel, de titel, het beroep, de maatschappelijke rol bestond in het geheel niet, welke behoefte zou er dan zijn en hoe zou die dán kunnen worden ingevuld ..? Voor nu, en voor na de singularity (kom, da's nog slechts 10 jaar weg)?

Anoniem zei

Ik mis de eis van niet knikkende knieën en rechte ruggen voor de groep die rechtsaf gaat.

Anoniem zei

Steun voor dit mooie betoog. Ik stel voor om op die heisessie ook het IIA (Instituut voor Internal Auditors) langs te laten komen. Laat de Internal Auditors maar eens vertellen hoe zij bij al die bedrijven het werk van de accountant ervaren, vanuit de samenwerking of het gebruik maken van elkaars werk. En nog een heel belangrijk gegeven: de Internal Audit functie heeft geen wettelijke basis; zij moeten dus dag-in-dag-uit hun toegevoegde waarde en relevantie bewijzen. Daar valt m.i. een hoop van te leren door de externe accountant.

Fouk Tsang zei

Volgens mij zijn er nog genoeg mensen die een echt vak willen leren. En natuurlijk is de eis bij rechtsaf een rechte rug en ja ook de Internal Auditors mogen van mij langskomen. Maar laten we het oppakken!!!

Anoniem zei

Helemaal meT Fouk eens er moet iets radicaals gebeuren. Mijn voorstel zou zijn : maak van de wettelijk verplichte accountantscontrole een overheidscontrole. Haal elke vorm van commercie en perverse prikkeling daaruit. Strakke, bleke smoeltjes die onder leiding van het AFM de controle van de boeken bij de grote bedrijven uivoeren. Kunnen ze meteen de werking van het horizontaal toezicht ook meenemen. Verhoog ook de controle grenzen zodat de hoeveelheid controle werkzaamheden enigzins wordt beperkt tot maatschappelijk relevante proporties.

De grootste perverse prikkel (de client betaalt zijn eigen controleur) is hier ook mee weggehaald. En volgens mij kan de controle daardoor nog goedkoper worden ook.

Mark

Paul Stoele zei

Beste Fouk,

Dat er een radicale verandering moet komen in de opstelling van de auditors lijkt onvermijdelijk. Vraag is alleen: gaat dit gebeuren? Kunnen mensen radicaal veranderen? (Let ook op de twijfel die er is omtrent de huidige generatie bankiers.) Of, moet er een geheel nieuwe groep worden opgeleid (door anderen dan de opleiders van nu)?
Daarnaast zouden alle andere accountants die niet het openbare beroep van auditor willen uitoefenen in een andere organisatie moeten worden ondergebracht. Niet dat die aan mindere kwaliteitseisen moeten voldoen, maar omdat het om andere beroepen gaat.

Jasper Visser zei

@Paul @Fouk, voordat de mammoettanker van de accountancy een beetje in beweging is gekomen is de markt al veroverd door prachtige nieuwe initiatieven als AccountAnders :):)

William Adams zei

A professional accountant is like an asset to the company who manage the accounts of the company. Accountancy professionals many take part in the strategy decision and provide advice and help businesses to reduce costs. Thanks for sharing this post.

Accountant Amsterdam

William Adams zei

A professional accountant is like an asset to the company who manage the accounts of the company. Accountancy professionals many take part in the strategy decision and provide advice and help businesses to reduce costs. Thanks for sharing this post.

William Adams zei

Een professionele accountant is als een aanwinst voor het bedrijf die de rekeningen van het bedrijf te beheren. Accountancy professionals vele deelnemen aan de strategie beslissing en geven advies en helpen bedrijven om kosten te besparen. Bedankt voor het delen van deze post.