26 augustus 2012

Spreadsheet Reinvented?




De spreadsheet is denk ik voor veel accountants het meest gebruikte stuk gereedschap, na de mail uiteraard. De spreadsheet is namelijk ook afgeleid van het oergereedschap van de accountant; het 14-kolommenblok. Er zijn nu misschien jonge accountants die denken ‘Waar heeft die Tsang het over?’. Ja, dat is nog eens nostalgie. Daar heeft menig oude accountant nog boven gezwoegd; niks automatische somfunctie, gewoon met potlood en gummetje en een telmachine. En toen kwam de spreadsheet. Niks 14 kolommen, maar 256 kolommen en ruim 65000 regels en we konden werken met allerlei formules. Ja, de ultieme tool voor accountants was geboren.
De spreadsheet is natuurlijk ook al zo oud als de personal computer. Zover ik mij kan heugen, heb ik altijd een spreadsheet op mijn computer gehad. Eerst Lotus 123 en Supercalc, maar na de hegemonie van Microsoft is dat al weer jaren Excel.

In al die jaren is er maar weinig veranderd aan de spreadsheet. Ja, in Excel 2010 kregen we een langverwachte uitbreiding naar 16000 kolommen en 1 miljoen regels voor de echte spreadsheetfetisjisten. Ook werden de bewerkingsmogelijkheden uitgebreid. Kunnen we nog zonder een draaitabel? Maar hoe zal de spreadsheet het houden in het tablettijdperk? Ja, Apple kwam natuurlijk met een iPad-versie van Calc, maar dat was natuurlijk gewoon weer een spreadsheet. En lekker invoeren van grote hoeveelheden cijfers gaat natuurlijk niet. Gaat de spreadsheet op de tablet een kwijnend bestaan tegemoet?


GRID by Binary Thumb from Josh Leong on Vimeo.

Van de week kreeg ik Grid onder ogen; een nieuwe spreadsheet (is het dat eigenlijk wel?) voor op de iPad. De software is onder andere bedacht door Leong Struck, die ook verantwoordelijk was voor het design van Office 2013. Maar Grid is wel een heel andere spreadsheet dan we tot nu toe gewend waren. Waar spreadsheets toch vooral waren afgeleid van het 14-kolommenvel, zo lijkt Grid de spreadsheet meer te zien als een ultieme matrix. Binnen de matrix kunnen cijfers, maar ook eenvoudig multimediale toepassingen worden opgenomen. Ook de invoer van gegevens lijkt men creatief te hebben opgelost door enerzijds steminvoer te gebruiken en anderzijds de iPhone om cijfers in te voeren. Deze invoermethodiek noemt men Maestro, en ik heb het vermoeden dat we dat nog in andere software gaan terugzien. Grid is geen oplossing voor de echte cijferaar, maar het is wel een creatief alternatief voor op de iPad. De software is nog niet beschikbaar, maar je kunt je hier opgeven om bètatester te worden.



Maestro by Binary Thumb from Josh Leong on Vimeo.

1 opmerking:

JvdPot zei

Lijkt mij ideaal om nog beter info te kunnen lezen op de i-pad, zeker daar ik mij betrap op een frequent gebruik van dit medium