22 augustus 2012

Zwaar bewolkt



Nee, hier volgt geen weersverwachting. Hoewel: na al deze hitte zou een buitje wel welkom zijn. En nee, dit is ook geen opmaat naar mijn verhaal over de perfecte storm die nu woedt binnen accountancy; daarvoor moet u toch echt naar de Accountancynieuwsdag komen. Nee, ik wil het hebben over de steeds zwaardere bewolking in de ICT. Dat is niet negatief bedoeld, maar juist positief. We zien dat ‘THE CLOUD’ met een ongelofelijke snelheid volwassen aan het worden is. 

Heel recent maakte Exact bekend dat zij hun organisatie wereldwijd gaan opsplitsen in twee divisies cloud-oplossingen: Exact Online en traditionele oplossingen (zeg maar Globe en Synergy). Duidelijk werd ook dat de aandacht vooral komt te liggen op de cloud-kant en dat het begint met de uitrol van Exact Online naar verschillende Europese landen en de VS. Eerder dit jaar maakte AccountView (tegenwoordig Visma genaamd) bekend dat zij nog dit jaar met een nieuwe cloud-oplossing zal komen. Zij maken de weg juist andersom. Visma kocht een cloud-oplossing in de VS en maakt die nu geschikt voor het Europese continent. En wie de tweets volgt van André Kwakernaat van Twinfield, weet dat er daar ook iets broeit. Volgens mij wordt er hard gewerkt aan een nieuwe versie van Twinfield. Tot slot weet ik uit betrouwbare bron dat ook AFAS bezig is met een nieuwe SaaS-versie van Profit. Kortom, op het accountancysoftwarefront is er de komende tijd nog wel iets te verwachten. Maar dit zorgt er tevens voor dat u binnen niet al te lange tijd misschien opnieuw voor keuzes komt te staan. En ik heb het al eens eerder gezegd: de cloud kan de verhoudingen in softwareland weer op zijn kop zetten en de winnaars van gisteren hoeven niet per se de winnaars van morgen te zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het ontwikkelen, hosten en verkopen van een online oplossing heel anders gaat dan bij traditionele software.

We zien ook dat leveranciers andere bewegingen maken. Yuki kondigde recentelijk aan het businessmodel drastisch te veranderen en naast het voeren van administraties ook accountancydiensten te gaan leveren. Vraag hierbij is wel of ze dat zelf doen, of dat ze daar accountantskantoren bij gaan betrekken. Anders hebben we er een concurrent bij.

Terug naar de cloud; want ook aan de hardwarematige kant zien we cloud computing opkomen. U heeft nu misschien geïnvesteerd in een serverpark, of u heeft geheel of gedeeltelijk uw ICT geoutsourcet, maar hoe ziet dat er dadelijk uit wanneer steeds meer oplossingen uit de cloud komen? Hebben we dan nog wel een zo grote infrastructuur nodig? En we zien nu ook steeds meer hardwarematige oplossingen in de vorm van cloud-dienstverlening terugkomen. Maakt u nog steeds back-ups op tape of doet u dat al in de cloud? En opslag op harde schijf of in de cloud (nee, dan bedoel ik niet dropbox)? En uw uitwijklocatie heeft u nog zelf, of heeft u afspraken met uw leverancier dat u eventueel kunt uitwijken naar een oplossing in de cloud? Wordt het bij u al mistig? Dit zijn wel de uitdagingen waar u voor komt te staan.

En wat adviseren wij onze klanten? Recentelijk was er natuurlijk de #tuacc-bijeenkomst over de cloud. Daar werd wel duidelijk dat wij als accountants (en overigens ook EDP-auditors) nog geen eenduidig beeld hebben van de cloud. Maar onze klanten kopen deze oplossingen al en u moet er iets van vinden (BW 2 titel 9 art. 393 lid 4). Kortom, ook als accountant/adviseur zult u iets van de cloud moeten weten. Of controleert u nog steeds om de systemen heen? Dan krijgt u misschien helemaal een verrassing, want die zijn in rook opgegaan.


Geen opmerkingen: