21 september 2010

Tipping Point: IT auditingGisteren had ik de voorbespreking van onze SRA-leergang IT Auditing in het MKB, jaargang nummer 3 inmiddels. De belangstelling is groter dan ooit, inmiddels hebben er zich 14 mensen aangemeld. En mocht u nog interesse hebben, we hebben nog plek voor 6 cursisten. In totaal een leergang van ruim 8 dagen en maar liefst 56 PE-punten. Tijdens de voorbespreking waren de docenten het in ieder geval over een ding eens: eigenlijk zou deze cursus verplicht moeten zijn voor ieder zichzelf respecterende accountant. Want inmiddels hebben we met zijn allen al lang de conclusie getrokken dan aan ICT in de opleiding in ieder geval niet voldoende aandacht is geschonken.

De realiteit van vandaag is dat ook in het MKB organisaties inmiddels in een zo hoge mate geautomatiseerd zijn, dat u er als accountant eigenlijk niet meer om heen kunt. Zo hoorde ik laatst van een ondernemer het verhaal dat de accountant er pas na 2 jaar achterkwam dat de ondernemer een webshop had. Hoe? De accountant vond de portikosten zo gestegen. De vraag is dus of u de automatisering nog steeds blijft beschouwen als een black box? Hoe zit het dan met uw beroemde wettelijke taak, ook in de wet staat iets over ICT en dat leggen we nog steeds verkeerd (of beter gezegd in ons eigen voordeel) uit. Of haalt u er liever een externe deskundige bij? Altijd funest voor de begroting? Dat is wat ik heel vaak terugkrijg van accountants die bijvoorbeeld een EDP auditor hebben ingeschakeld. Maar bent u wel in staat geweest om aan de EDP auditor de juiste vragen te stellen? Een verzoekje om eens naar de IT general controls te kijken is natuurlijk wel leuk, maar wat schiet je er mee op? En bij de gegevensgerichte controles: maakt u dan gebruik van data-analyse of blijft het bij het noeste handwerk? Of zet je een stap verder en ga je met je klant afspraken maken over continuous auditing? Kortom, een accountant die met een grote boog om de ICT heen loopt, moet zichzelf eens goed afvragen wat hij eigenlijk nog in het beroep doet. Grote woorden? En hoe gaan we reageren als er over een paar jaar een rapport van het AFM ligt met dezelfde conclusies? De vermoorde onschuld?
Dus investeer een keer in uzelf en vul een lacune in uw kennisgebied op. En wees niet bang; het is niet alleen moeilijke theorie, we hebben de leergang ook heel praktisch gehouden. We duiken bijvoorbeeld in Exact, AccountView en Navision en laten u zien waarop u moet letten tijdens uw controles. We doen een door de Belastingdienst ontwikkelde real life casus op basis van een online muziekwinkel. Overigens wel tekenend voor het beroep dat een dergelijke ontwikkeling door de Belastingdienst ontwikkeld is en dat wij dat als accountantsberoep niet zelf hebben gemaakt. Nyenrode? Andere accountancyuniversiteiten? Hoogleraren, dit hadden jullie moeten doen!

Dus 8 dagen theorie en praktijk en u komt als herboren terug! Reclame, tuurlijk, maar het is voor een goed doel!

Ik zie u graag op de eerste cursusdag.

Geen opmerkingen: