5 december 2008

keek op de week

Jan Wietsma vroeg zich deze week in zijn weblog af waarom accountants zo weinig bloggen. Ik weet het wel; omdat we zo verschrikkelijk weinig tijd overhouden naast ons gewone werk. Gelijk de reden waarom ik deze week ook nu pas weer aan mijn eigen weblog toekom. Een leuke, maar volle week achter de rug. Die begon deze week met de eerste dag van de leergang ICT auditing voor Accountants die ik met enkele anderen voor de SRA mag geven. Wat mij betreft een leuke eerste dag, ik hoop dat het de cursisten ook goed is bevallen. Deze eerste dag deed ik samen met ex-collega Jan Matto, was goed om weer eens een keer samen te werken en grappig om te zien dat we elkaar nog steeds weten aan te vullen en te inspireren. Ik was zeker geïnspireerd door Jans verhaal over een integrated auditing approach. Je kan namelijk ICT auditing niet zien als een dingetje dat je naast je traditionele controle doet, het moet geïntegreerd zijn, anders kan je ook niet roepen dat je steunt op de in de ICT opgenomen AO/IC. Kortom, het was een boeiende middag en avond. Waar Jan altijd iets langer nadenkt dan ik en ik het altijd weer probeer eenvoudiger uit te leggen.

Maar naast de leuke dingen moest er deze week natuurlijk ook gewoon gewerkt worden, directeurenvergadering, de laatste van dit jaar. Bergen met documenten doorlezen, hoewel ik het geluk heb dat ik de meeste al heb gezien. Met een paar projectgroepen naar de voortgang van de ICT-trajecten gekeken. We hebben nu 7 ICT-projecten lopen en dat zorgt er voor dat je goed moet letten op de samenhang tussen de verschillende trajecten. Mij ook weer geërgerd over de ICT, want een van onze systemen loopt niet soepel en de leverancier reageert helemaal niet adequaat. Die moet ik nog maar eens even duidelijk maken dat ik zo weinig voel van het ooit uitgesproken ‘partnership’.

Ook nog om de tafel gezeten met onze automotive mannen, het is nu niet gemakkelijk in die markt. Toch blijven we erin geloven, juist nu is het de tijd om klanten goed te adviseren. Nieuwe advertentiecampagne bedacht en de acties uitgezet, hopelijk gaat dat effect sorteren.

Direct daarna weer door om na te denken over de strategie rondom ons nieuwe loonpakket. Met enkele directeuren en de stuurgroep tot een mooi voorstel gekomen, kijken hoe de andere directeuren hierover denken donderdag in de directeurenvergadering. Gelukkig wel snel eruit gekomen, want privé was het de week van de besprekingen op school bij de kinderen. Gelukkig doen onze oudste twee mannen het goed, dus kan ik een beetje de trotse ouder uithangen, hoewel ik bij een school voor een dichte deur sta. Foutje in de agenda, maar gelukkig toch nog weten op te lossen.

Woensdag gaat plotseling een overleg niet door, niet erg, want er ligt inmiddels een stapeltje post waar ik nog doorheen moet. Met mijn mail ben ik wel weer lekker snel bij nu ik gewoon weer 24x7 mijn mail kan lezen op mijn Iphone. Ook even langs geweest bij de leverancier van beamers en grote beeldschermen. Volgend jaar gaan we veel opleidingen geven, dus moet er hier en daar wat aangepast worden. We hebben net een opleidingslokaal laten opknappen en voorzien van een smart board. Dat is een interactief whiteboard waarop je de computerbeelden kan projecteren en die kan je dan weer met de hand of met een speciale stift besturen. Veel scholen werken er mee, ik zie het weer als een nieuwe dimensie bij presenteren. Ook gekeken naar een nieuw touch screen, zeg maar een Iphone van anderhalve vierkante meter.

Gelukkig had de leverancier een zaaltje over, want mijn secretaresse had aansluitend een afspraak gepland met Ton Willems om even te brainstormen over onze gemeenschappelijke lezing van volgende week.

De woensdag sluit ik af met een etentje met Ed en Jacob van Qics. Ed gaat een tijdje op sabbatical (zo midden in de kredietcrisis) en dit is een beetje een afscheidsetentje en tevens weer even bijpraten met Jacob over de accountancy. Ed was nogal verrast dat ik een tafel in de keuken had gereserveerd, maar bij Hofstede Meerzicht is dat erg leuk omdat je heel dicht op de koks zit en je eten letterlijk voor je neus wordt klaargemaakt. De sommelier snapt heel goed mijn verzoek om een spannend wijnarrangementje en we drinken een heerlijk dikke Sancerre die licht smaakt naar een Chardonnay. En ook een erg lekkere Italiaan met Syrah druiven, maar de naam daarvan heb ik niet onthouden. Chef-kok Alain Adriaanse kookte voor ons heerlijke hapjes, een reden om hem nogmaals te bedanken.

Donderdag de dag van de Directeurenvergadering; een lange heel lange vergadering, maar wel de goede besluiten genomen. Snel weer in de auto, want anders staat dadelijk een van de kinderen in de kou. En nu zit ik met een klein glaasje port dit blog te schrijven en ben ik weer verwonderd wat er deze week allemaal is gepasseerd. Misschien denkt u ‘Bij die Fouk is het iedere dag feest?’; dat klopt, ik doe mijn werk met veel plezier.

Vandaag is het Sinterklaas en dat gaan we lekker met ons gezin vieren en dan zaterdag nog een keer met de hele familie. Geen surprises meer, wij spelen het sinterklaasspel en dat is altijd een een succes. Maar vanmorgen eerst nog even langs bij de SRA voor een vergadering van het bestuur met de Commissievoorzitters.

Tja Jan, soms gewoon een beetje te druk voor een weblog.

1 opmerking:

Jan zei

Tja, Fouk. Het gaat mij niet om elke dag bloggen. Daar kom ik ook niet altijd aan toe. Maar er is een groot verschil tussen een keer per week en nooit. Als ik kijk naar de site van De Accountant weliswaar te vinden onder http://www.accountant.nl dan merk ik op dat het een aantal beroepsgenoten ook periodiek lukt om een bijdrage te schrijven. Maar het zou denk ik goed zijn voor de uitstraling van ons beroep als accountants - die toch beweren middenin in de samenleving te staan - meer van zich zouden laten horen.

Overigens goede zaak dat je met de IT-opleiding voor accountants bent begonnen. Veel plezier en succes met het doceren.