28 november 2008

Zilchen


We leven in het jaar 2020. In uw handen heeft u de jaarrekening van een onderneming. Nee, iet op papier,maar op uw tablet waarop u ook boeken leest, uw mail afhandelt en waarop u uw aantekeningen maakt. Immers, in 2015 is het gebruik van papier aan ernstige restricties onderhevig en is iedereen massaal overgegaan op elektronisch papier.

U leest de jaarrekening door, veel cijfertjes, maar ook grafieken en natuurlijk korte videofragmenten van de onderneming. Op bepaalde plekken komt u in de jaarrekening ook iconen tegen. U kunt hierop klikken en dan wordt u extra informatie of extra zekerheid geboden. Sommige van deze iconen zijn gratis (u krijgt wel een korte commercial) of u moet er een klein bedrag voor betalen. Met het KvK-icoon kunt bijvoorbeeld checken of de jaarrekening gelijk is aan de gedeponeerde. En bij de accountantsverklaring vindt u meerdere icoontjes, afhankelijk van hoeveel zekerheid u bij de jaarrekening wilt. Bij het klikken op het icoontje wordt het bedrag automatisch van uw virtuele creditcard afgeschreven. Of ik aan het Zilchen[1] ben? Nee hoor, gewoon een beetje aan het spelen met mijn nieuwe Iphone en tegelijkertijd aan het nadenken hoe je deze technologie ook voor accountants zou kunnen inzetten. Op de iPhone kan je namelijk heel makkelijk allemaal heel kleine gadgets en functies downloaden. Even het nieuws opvragen bij NU.nl of de buienradar of de laatste files, gewoon een kwestie van het downloaden van een klein programmaatje en dat installeren.

Apple is daarbij dus de meester in het commercieel aanbieden van diensten afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Je zou daarmee kunnen stellen dat iedere iPhone andere functionaliteiten biedt, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Ik heb het idee dat wij als accountants juist zoveel mogelijk in een jaarrekening willen stoppen; hoe dikker het boekje, hoe beter? Of verkopen we dan een all inclusive vakantie terwijl de klant misschien alleen maar logies en ontbijt wil?


[1] Een verwijzing naar de futuristische jaarrekening van Zilch, publicatie recent uitgebracht door het NIVRA

1 opmerking:

Olia zei

de codering van de pagina is niet helemaal gelukt... of misschien doet mijn brouwser raar.

persoonlijk gebruik ik mijn PDA nauwelijks voor andere zaken dan het lezen van ebooks(die uitterraad niks met accountancy te maken hebben, want die zijn niet eens beschikbaar en zijn af en toe wel zeer saai) en tijdens de tentamenperiodes de college sheets.

op dit moment is het gewoon nog niet erg lonend om voor de beschikbare teschnologie te kiezen, tenzij u veel moet reizen of alle mogelijke wachttijd voor iets wilt benutten.

overigens, Zilch is mooi, maar is het wel realistisch?

met vriendelijke groetjes,
Olia