3 oktober 2008

50 jaarAccountants willen nogal graag klagen over de grote hoeveelheden wijzigingen in wet- en regelgeving die ze over zich uitgestort krijgen. Deze week werd mijn collega Joop 50 jaar. Joop is een van onze ICT’ers en heeft inmiddels een lange carrière in dit mooie vak. Met hem keken we naar de ontwikkelingen die hij heeft meegemaakt in de ICT, hier volgt een kleine bloemlezing:

We beginnen natuurlijk in het mini-tijdperk, dat was nog ver voor de pc zijn intrede deed. Binnen iedere organisatie was er toen ergens een model ijskast en soms nog wel groter met minder geheugen en rekenkracht dan er vandaag in een Ipod zit. Vervolgens begon het pc-tijdperk met MS-Dos en de 8088, 8086, 80286 en 80386 processor. Tekstverwerkers heetten toen nog Wordstar en Wordperfect en spreadsheets Lotus 123 en Supercalc. Computers waren toen nog degelijke machines van IBM of sjouwebels van Compaq. Natuurlijk waren de schermen nog Monochroom en als je iets zocht, deed je dat met een commando als ‘DIR’. Voordeel was dat je pc in een kleine 20 seconden was opgestart.

Al snel volgde het netwerktijdperk, aangevoerd door de ontwikkeling bij Novell; eerst met versie 2, later met versie 3.11 en daarna 4.0 en 4.1. Bekabeling was in het begin nog gewoon coax maar later volgde als snel UTP in cat. 5 en 6 en 7. Uiteindelijk won Microsoft ook hier de slag met het besturingssysteem Windows NT server.

En ondertussen kwam er natuurlijk Windows als besturingssysteem en werd de tekstverwerker Word en de spreadsheet Excel. We gingen ook ineens powerpointen toen de beamers een stuk goedkoper werden. Windows 3.11 werd Windows ME en vervolgens weer Windows XP en vervolgens weer Vista, maar dit laatste wordt al snel weer Windows versie 7. De processors werden Pentium, de schermen werden groter en er werd ook steeds meer mogelijk.

Internet kwam op en we begonnen voorzichtig met iets wat e-mail heette. In het begin werkte ik nog met compuserve en dan stonden de plaatjes gewoon op je harde schijf. We belden nog in met een modem in en je moest per minuut betalen. De browser heette nog Netscape en je was toen al blij als je een plaatje op je scherm kon krijgen. Het internet ontwikkelde zich razendsnel, ondanks de instorting van de internetbubbel. Web 2.0 kwam op en we gingen sociaal netwerken via Hyves en Linked-In, onze boodschappen bestellen via Albert.nl en gratis bellen via Skype. SaaS en SOA kwamen op en bieden nieuwe mogelijkheden. De volgende stap die ons te wachten staat is virtualisatie, wat weer een nieuwe dimensie geeft aan de wijze waarop wij naar ICT kijken.

Moraal van dit verhaal: de accountancy veranderlijk? Ik denk dat we in de ICT in de afgelopen jaren meer wijzigingen hebben gehad. Of zou dat de reden zijn dat accountants zo weinig affiniteit hebben met ICT; verandert het gewoon te snel?

Geen opmerkingen: