26 oktober 2007

Innovatie


Afgelopen week naar de Benchmark bijeenkomst geweest van Fortis, Full Finance en NOVAK. Thema dit jaar was Innovatie, leuk onderwerp. Eerst even de benchmark; het gaat goed met de branche. Wat iedereen eigenlijk al wist, blijkt nu wel uit de cijfers. Omzet groeit explosief, alleen de samenstelling van de omzet blijft gelijk. Nog steeds is 23% van de omzet afkomstig uit administratieve dienstverlening en het lijkt erop dat dit percentage heel licht stijgt. Van de belofte om meer te gaan adviseren en minder te gaan administreren lijkt voorlopig niets terecht te komen.

Wat is dan nog meer opvallend? Dat de ICT-kosten de komende jaren gelijk blijven (+0,1%) terwijl de autokosten stijgen met ongeveer 0,6%. Gedeeltelijk zijn dit de hogere brandstofprijzen en voor de rest investeren we liever in stilstaan dan in voorruitgang.
De arbeidsmarkt blijft een probleem. Wat ik een beetje mis, is een onderzoek daarnaar. Ik zie dat er meer auto’s verstrekt gaan worden. Maar dat er geen beweging zit in parttime werken en dat maar weinig kantoren vergoeding geven voor kinderopvang. Ook daar moeten we denk ik wat innovatiever en creatiever zijn. Wat ik wel mis, zijn de verlooppercentages bij dit soort kantoren. Bij de grote 4 zit dat ergens tussen de 20 en 25% en bij de kleinere kantoren is dit nu beduidend lager.

Terug naar het innovatiestuk. Tonny Dirkx had een helder betoog en gaf ook aan dat innovatie ook iets kan zijn wat een ander al doet maar wat je zelf nog niet doet. Innovatie hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn als we allemaal denken. Of, zoals uit de presentatie van SVC bleek; innovatie kan ook de keuze zijn voor een bepaalde specifieke branche. Je hoeft dus niet op zoek naar het ei van Columbus om te doen aan innovatie. Een van de belangrijkste mogelijke innovaties heb ik echter niet gehoord, maar ik heb beloofd om daar voorlopig ook even mijn mond over te houden.

Dus nu we geleerd hebben dat innoveren eigenlijk helemaal niet moeilijk is, gaan we er natuurlijk met zijn allen gelijk tegenaan. Of ligt vandaag de waan van de dag weer op ons te wachten? Het was een leuk seminar, we dronken gezellig nog een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was. Of niet?

Prettig weekend!

1 opmerking:

Marcel Maassen zei

Tsja Fouk, je conclusie dat er weinig veranderd en dat de noodzaak/prikkel tot innovatie ontbreekt valt samen met onze conclusie na het zien van de definitieve cijfers. Is dit erg? In mijn optiek niet. Ontwikkeling van de markt komt wanner er aan een of liever twee van de volgende drie criteria wordt voldaan: sneller, beter, goedkoper. Oftewel, we zitten eigenlijk te wachten op de volgende technische doorbraak. Als deze doorbraak nog lang duurt, kan outsourcing voor het grotere gedeelte van de kantoren het aspect 'goedkoper' invullen. Komt de techniek sneller sneller, dan zal m.i.'s de administratieve procenten van de omzet rap afnemen.

Groet uit Dordt Centrum en dank voor je komst naar de benchmarkmiddag.