2 maart 2007

Berk als eerste Accountantskantoor op Second Life

Ik ben bezig met een artikel over web 2.0 en natuurlijk wou ik beginnen met de constatering dat accountants nog niet heel erg bekend zijn met de nieuwe internetwereld. Vandaag lees ik echter dat Berk als eerste accountantskantoor een vestiging heeft geopend op Second Life. Okee, het eerste kantoor, want ik denk dat ik persoonlijk de eerste Nederlandse accountant op SL was. Jammer dat ik toen niet direct wat onroerend goed heb gekocht, maar ja, we zijn en blijven Hollanders en dus een beetje zuinig.
Hans de Koning (managing partner Berk) in Second Life

Berk volgt hiermee andere grote ondernemingen als Adidas, ABN-Amro en Philips.
Maar ook Zweden heeft inmiddels een ambassade geopend in Second Life. Waarom al deze bedrijven dit doen? Second Life kent inmiddels ruim 4,1 miljoen inwoners. Belangrijk kenmerk van de deze inwoners is dat ze jong en hoger opgeleid zijn. Daarmee vallen ze natuurlijk in de categorie van de potentiële werknemers van een accountantskantoor. De vraag is alleen of een gemiddelde avatar (= bewoner van Second Life) zit te wachten op een saai verhaal van een of ander accountantskantoor over de balans tussen werken en privé. Leuk is natuurlijk dat ze dat ook weer op bepaalde tijdstippen willen doen. Dus dan moet je wel tijd hebben in je virtuele agenda. Nee, dat moet anders. Eigenlijk moet je als bedrijf altijd aanwezig zijn in de virtuele wereld, maar dat zal om productiviteitsredenen wel niet mogen. Hoewel, als je als Berker nu op kantoor gaat zitten Second Liven, dan kan je baas daar moeilijk wat over zeggen.Zitten er dan helemaal geen risico’s aan een operatie op Second Life? Net als het echte leven heeft Second Life ook zijn donkere kanten. Onlangs was er nog een reportage over kinderporno op Second Life. Laat ik het er maar op houden dat er in zowel de echte als de virtuele wereld altijd verknipte mensen rondlopen. Toch zitten er voor bedrijven ook risico’s aan het openen van een vestiging in de virtuele wereld.

Bezoekers zijn anoniem en onherkenbaar en dus kan je je zeer vergissen in je bezoekers. Denk je dat je een leuke opkomst hebt op je virtuele presentatie, lopen er gewoon 20 Chinezen, 10 Amerikanen en nog een verdwaalde Hollander rond. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er op het moment dat Hans Koning zijn eerste presentatie op Second Life geeft, er een paar paaldanseressen (de favoriete hobby op Second Life) het feestje komen opvrolijken. Saillant detail; de dames dragen een leuk topje met daarop de namen van andere accountantskantoren.
Daarnaast is ook nog een probleem dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van een vestiging in Second Life. Natuurlijk zal iedere marketeer je mooie verhalen vertellen dat Second Life natuurlijk helemaal hot is. Maar rondom Second Life zijn er ook een groot aantal broodje-aap-verhalen. Ben dus wel benieuwd naar de eerste ervaringen van Berk. Of het een rendabel avontuur is of dat het vooral leuk is voor het marketingbureau. Of worden die in Linden Dollars betaald?

1 opmerking:

Anoniem zei

Blijkbaar zijn er accountants(kantoren) die niet genoeg hebben aan 1 leven. Hebben ze niet genoeg werk of leven ze liever in een droomwereld? Naar mijn mening heeft de gemiddelde goede accountant het te druk om ook nog een tweede leven te beginnen. Uiteraard is het leuk om een keer te kijken...voor de fun. Maar ik heb mijn twijfels bij mensen die daar meer dan 12 uur per dag vertoeven. Wat moet je daar als accountant mee? / GJH3/3/7