25 augustus 2011

Double dip? (aangepast met nieuwe video)


Veel zongebruinde gezichten komen deze dagen van een koude kermis thuis. Niet alleen valt het weer tegen, ook het economisch klimaat lijkt zich aan de weersomstandigheden aan te passen. Na een schitterend voorjaar met hoge temperaturen en misschien wel een eerste voorzichtige hoop dat we uit de crisis komen, is het nu kommer en kwel. De luchtbel, waarop wij met z'n allen de afgelopen jaren hebben feestgevierd, bleek toch alsnog nog niet helemaal leeg. Het ontbreekt aan leiderschap bij de westerse mogendheden die nu ook nog eens tegen een lege schatkist aankijken. Zonder veel geld is het moeilijk besturen en menig politicus is al weer bezig met de volgende verkiezingen. Amerika is natuurlijk ook bijzonder, na lang gekrakeel mocht Obama de nationale creditcard nog een keer opladen, echter zonder de belastingen te verhogen.

We zitten nu op een tipping point, waarin de westerse dominantie zal verdwijnen en de blikken steeds meer op het oosten gericht zullen zijn. Voor veel mensen is dat onbegrijpelijk, maar het westen heeft zijn rijkdom er in de afgelopen decennia doorheen gejaagd en vergeten om de juiste beslissingen te nemen. Gisteren zei nog iemand; ‘je moet niet vergeten dat Amerika nog steeds de grootste economie is.’ Maar wat is een grote economie zonder groei? Ons kapitalistische stelsel is gebouwd op economische groei en wat is een grote economie waard als de schuld inmiddels even groot is als één jaar BNP?

Kortom, ik ben pessimistisch. We rommelen de tweede dip in, die misschien wel langduriger en pijnlijker zal zijn dan de eerste. De vraag is wie de rekening gaat betalen? De babyboomers laten een puinhoop achter en de "verloren generatie" mag de rotzooi opruimen. Terwijl de veroorzakers rustig op de golfbaan staan. De generatie Y wordt misschien wel de nieuwe verloren generatie. Kijk maar wat er is gebeurd in het VK en onderschat ook de protesten van jongeren in bijvoorbeeld Spanje niet. De buikriem zal in de komende jaren stevig aangehaald moeten worden en een aantal cruciale beslissingen zullen moeten worden genomen. Geen leuke boodschap, zo net na de vakantie!


1 opmerking:

Anoniem zei

En vergeet ook de generatie X niet. De generatie die al eerder veel vut-premies mocht betalen, maar er niets voor terugkreeg. Overigens is het niet van belang, want er moet in oplossingen worden gedacht. In het westen zijn we niet klaar voor de concurrentie die steeds groter zal worden, terwijl we onze levensstijl niet meer kunnen betalen. Dus, hoe eerder we de zaken aanpakken, des te beter. Ik ben echter bang dat verreweg de meeste politici dit nog niet door hebben, laat staan de burgers. En de politiek wordt met verkiezingen afgestraft als men een slechte boodschap brengt. De burger wil alleen goede dingen horen. Ik ben bang dat we eerst nog door een dal van sociale onrust moeten voordat we weer met beide benen op de grond staan.