17 mei 2010

Yellow versus BlueAfgelopen week sprak ik met Roland Hameetam, ondernemer en schrijver van onder andere de boeken ‘De kracht van mensen’ en ‘Klein receptenboek voor het nieuwe werken’. Het bedrijf van Roland, E-office, is onder andere verantwoordelijk voor de bouw van ons inter- en intranet. Maar ons gesprek stond toch vooral in het teken van even lekker met elkaar brainstormen over de ontwikkelingen die we zien in het landschap van internettechnologie en “het nieuwe werken”.

Roland is bezig met een nieuw boek over Yellow en Blue, maar misschien is het even handig als ik het verschil uitleg. De wereld bestaat even heel eenvoudig uit twee soorten mensen: blauwe mensen en gele mensen (en dan bedoel ik geen Chinezen). De blauwe mensen werken vooral in de processen; zij moeten dingen doen. Gele mensen zijn de creatieve mensen; zij moeten geen dingen doen, maar juist dingen bedenken. Dit alles deed mij weer denken aan een oud-collega, die ook wel sprak over de ‘onderwereld’ en de ‘bovenwereld’. In de onderwereld gelden allemaal regels en wetten om de processen aan te sturen. In de bovenwereld werken de creatieven en daar moeten juist zo min mogelijk regels gelden.

Laten we dan ook maar direct constateren dat wij in de accountancy toch vooral heel blauwe mensen zijn. We leven immers van regels en procedures, veel daarvan hebben we zelf verzonnen. Wat moet iemand die geel is nu met een term als ‘functiescheiding’?. Misschien is het voor het creatieve proces wel belangrijk om functies te combineren, maar blauwe accountants zullen dan aangeven dat er toch een risico is.
Dit verhaal van geel versus blauw is misschien ook wel het antwoord op de vraag waarom accountantskantoren wel roepen dat ze meer willen gaan adviseren, maar dit feitelijk nog steeds niet gebeurt. Immers, een blauw iemand die gaat adviseren aan een geel iemand? Twee jaar geleden sprak ik een accountant die er prat op ging dat hij zoveel adviseerde. ‘Hoeveel adviseurs heb je dan in dienst?’ vroeg ik hem belangstellend. ‘Geen een.’ Hij adviseerde zelf vooral! ‘Waar praat je dan over?’ was mijn vraag. ‘Over de jaarrekening.’ U snapt hem al; helemaal blauw.
Kortom, als je meer geel wil, dan zal je moeten stoppen met blauw te zijn als organisatie en dat is best ingewikkeld. Immers, we leiden op de accountancyopleidingen toch vooral nog steeds blauwe mensen op. En er is wat mij betreft steeds meer focus op donkerblauw met de toenemende wet- en regelgeving. Willen we meer geel, dan zal daar juist meer aandacht voor moeten zijn in de opleidingen en we zullen onze organisaties toegankelijk moeten maken voor gele mensen.

Maar gele mensen willen wel op een heel andere manier aangestuurd worden. Zij willen geen blauwe regels, maar vooral vrijheid en ruimte om goed te kunnen opereren en adviseren. Daar gaat het de komende jaren in de accountancy nog wel wat knijpen. Want je kan wel gele mensen aannemen, maar als je die blauw gaat aansturen, zijn ze zo weer weg.

Geen opmerkingen: