12 maart 2010

The wireless future of accountancy

Een van de belangrijkste trends van de afgelopen twee jaar is de opkomst van draadloos Internet. Zaten we enkele jaren geleden nog met een 56k modem lang te wachten achter onze computer om een internetpagina te kunnen zien, vandaag de dag werken we draadloos met snelheden die we ons destijds niet konden voorstellen. En we lopen niet heel de dag met een laptop rond te zeulen, nee; internet hebben we gewoon op onze mobiele internetdevice, die noemden we vroeger mobiele telefoon. De Iphone is een mooi voorbeeld van zo’n draadloze mobiele internetdevice. De informatie die ik op mijn Iphone lees, wordt draadloos via het internet aangeleverd.

De vraag is natuurlijk wat wij als accountants dan met het draadloze Internet kunnen doen? Kijk ik naar een gemiddelde bijeenkomst met accountants, dan denk ik in de eerste plaats aan mail. Bij cursussen houd ik tegenwoordig vaak mailpauzes in plaats van plas- en rookpauzes, want iedereen is zenuwachtig om maar niets te missen. U weet hoe ik daar over denk: doe een goede ‘Getting things done’-cursus en de mail is geen probleem meer.

Maar er is meer dan alleen mail. Waarom heb ik op mijn Iphone geen app waarmee ik mijn uren kan verantwoorden in AFAS? Waarom is er nog geen app van CaseWare waarin ik mijn lopende controles kan bekijken en de vragen die leven bij de assistenten direct kan beantwoorden? Waarom heeft Kluwer Vakstudie Nieuws nog niet ontsloten op mijn Iphone?Daarnaast kunnen we natuurlijk ook denken aan dienstverlening. Een app voor klanten waarin zij in staat zijn om de BTW-aangifte goed te keuren en misschien foto’s te maken van belangrijke facturen of andere relevante documenten. Of een nieuwsvoorziening met de laatste fiscale nieuwtjes.

Waarom is dit alles er nog niet? Ok√©, Deloitte heeft een app voor het werven van nieuw personeel, maar voor de rest is er niets. Hoewel, vorige week lanceerde Yuki een app waarmee Yuki-gebruikers foto’s kunnen maken van benzinebonnen en facturen en deze kunnen uploaden naar Yuki. En u weet inmiddels dat Yuki deze dan gewoon automatisch boekt. Natuurlijk een schitterende app voor alle zzp’ers die van nature een hekel hebben aan boekhouden.

Maar de vraag is wel waarom is er nog niets? Softwareleveranciers zullen zeggen ‘Er wordt niet naar gevraagd’. Mijn antwoord is dan ‘Je moet niet gaan wachten op de vraag, want dan word je nooit rijk’. Accountants, waarom vragen jullie er niet naar? Omdat jullie allemaal nog een blackberry hebben en verzuipen in de chaos van de mail en daarom geen tijd meer hebben? Omdat in deze moeilijke tijden de nadruk vooral ligt op productiviteit? Of omdat we niet snappen wat er gebeurt in de wereld om ons heen? Ik stel alleen maar vragen, de antwoorden zullen van u moeten komen.

1 opmerking:

Arco zei

Draadloze van Internet betekent Internet Anytime, Anywhere, Anyhow. Kortom overal en altijd op elk apparaat internet EN belangrijker toegang tot private en publieke data en platforms. Dit heeft geleid en zal verder leiden tot:
1. Nieuwe business modellen
2. Nieuwe prijsmodellen (zoals yuki eur 0,95 per transactie)
3. Business communities, partijen gaan samenwerken in een keten van toegevoegde waarde.
De accountants zal (net als elke ondernemer) moeten bepalen hoe deze ontwikkeling zijn rol en bestaansrecht in de keten van toegevoegde waarde leveren aan de eindafnemer gaat veranderen.

Een interessante discussie hierover kun je volgen op het yuki forum in linkedin. De rol van diverse partijen wordt besproken met het organiseren van een On-Line kredietaanvraag. zie ook http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers&discussionID=15274432&gid=2435717&commentID=13071221&trk=view_disc