4 december 2009

TEDx de video's

Vorige week was de Accountantsdag en helaas kon ik daar niet bij zijn. Dankzij een live twitterstream van Jan Wietsma heb ik wel de hoofdlijnen van de dag meegekregen. Het is natuurlijk wel jammer dat je achteraf niet nog even een aantal toespraken kunt bekijken via het internet. Twee weken terug was er TEDX, zeg maar het lokale broertje van TED1 . Het was zeer exclusief en ik was niet TED genoeg om het seminar live mee te maken. Gelukkig kon je via het Internet de bijeenkomst ook bijwonen via een streaming video uitzending. Nu TEDX voorbij is, zijn de belangrijkste filmpjes terug te zien op www.tedx.nl. Een paar leuke en interessante toespraken staan hieronder. Mijn favorieten zijn Frans Timmermans (heel goed Engels) en Wubbo Ockels. Geniet!

TEDxAmsterdam: Frans Timmermans from TEDxAmsterdam on Vimeo.


TEDxAmsterdam: Wubbo Ockels from TEDxAmsterdam on Vimeo.


TEDxAmsterdam: Mabel van Oranje from TEDxAmsterdam on Vimeo.


1) TED (Technology, Entertainment, Design) is een vierdaagse bijeenkomst die sinds 1990 jaarlijks gehouden wordt in Californië (USA). Sprekers afkomstig uit de drie werelden uit de titel vermaken en - vooral - informeren elkaar daar met korte lezingen over onderwerpen uit hun gebied van expertise of de wetenschap in het algemeen. Tijdens één bijeenkomst, komen tientallen sprekers aan het woord.
De bedoeling van TED is vooral om intelligente mensen een podium te geven om te proberen verstandige luisteraars te overtuigen van hun visie of nieuwe ideeën. Elke spreker heeft ongeveer achttien minuten de tijd voor zijn presentatie. Goede ideeën moeten zich van daaruit verspreiden over de wereld, ideologisch gezien. Daarom zet de organisatie van TED ook cameraopnames van het overgrote deel van de gehouden lezingen vrij toegankelijk op hun website. De daar aanwezige filmpjes worden vrijgegeven onder een Creative Commons license.
De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Het draait tijdens de bijeenkomst ook niet om algehele dossierkennis, maar vooral om begrip en bewustzijn te kweken en om toepassingen van de wetenschap te laten zien die bij kunnen dragen aan een – op wat voor manier dan ook – betere wereld. Bijvoorbeeld ten bate van de leefwereld van wilde dieren, minder milieuvervuiling, vernieuwende technologie of voor het verminderen van stress en toename van verdraagzaamheid.

1 opmerking:

Anoniem zei

We hebben de Accountantsdag op tape, dus wellicht kunnen we er alsnog iets mee doen (al zijn de sprekers tijdens TED natuurlijk wat 'visueler' dan onze sprekers; het debat tijdens de Accountantsdag was eigenlijk het aardigste om te zien).
Overigens: als je niet 'TED genoeg' bent om bij dat congres binnen te komen, is er geen reden voor zorg. Nederland kent al 10 jaar een prachtige eigen variant van TED, namelijk PINC (www.pinc.nl), ieder jaar medio mei in Figi in Zeist.
Ik kom er ieder jaar en haal er altijd inspiratie uit voor onze eigen evenementen (zoals de fantastische balansact vorig jaar tijdens de Accountantsdag en de slotact van dit jaar, maar ook bijzondere sprekers). Het format is geheel gebaseerd op TED, want organisator Peter van Lindonk was 12 jaar terug zo ongeveer de allereerste Nederlandse bezoeker van het TED-congres in de VS. Destijds heeft de geestelijk vader van TED hem zelfs gesuggereerd een eigen variant op TED voor Nederland op te zetten. Diverse TED-sprekers hebben ook opgetreden tijdens PINC.

Inmiddels is er ook PINC.tv, iedere zondagavond bij Het Gesprek, met filmpjes van zowel TED als PINC. Een congres waar mannen als jij en Jan Wietsma eigenlijk niet mogen ontbreken!

Groet
Marc Schweppe