20 november 2009

Ondernemerschap

Op de landelijke startersdag van de KvK kwamen 27.000 potentiĆ«le ondernemers af, meer nog dan vorig jaar. Ondanks de crisis overwegen steeds meer mensen om zelfstandig ondernemer te worden in plaats van in dienst te treden bij een onderneming. De verwachting is dat Nederland nu binnen enkele jaren een miljoen zzp’ers kent. Overigens vind ik die term zzp’er afschuwelijk. Zelfstandige zonder personeel is toch geen titel, mijn voorstel is om dit om te dopen in Zelfstandige Professional. Immers, zzp’ers hebben misschien geen personeel, maar ze werken samen in groepsverband of – beter nog – in netwerkverband. Onlangs stond in de NRC nog een artikel van een aantal zzp’ers die een netwerk vormden en elkaar ook opdrachten toespeelden. En met behulp van allerlei internetapplicaties kunnen zp’ers ook erg eenvoudig samenwerken. Ik heb al vaker gesproken over basecamp waarin je gezamenlijk projecten kunt beheren. Maar ook sociale media zijn natuurlijk ideaal om je netwerk vorm te geven. De opkomst van ZP’ers is misschien ook wel de verklaring voor de opkomst van sites als LinkedIn.

Sommige bedrijven spelen ook leuk in op de ZP-markt. Neem bijvoorbeeld Seats2meet, de Easyjet van de vergaderlocaties. Als ZP’er mag je gratis op een locatie van Seats2meet werken; handig als je een uurtje over hebt en geen werkplek hebt. De lunch krijg je er ook gelijk gratis aangeboden. Effect: de volgende keer spreek je betaald af met een aantal andere ZP’ers uit je netwerk.



De ZP’er is dus geen modegril en lijkt ook redelijk crisisbestendig. Natuurlijk vallen er nu ZP’ers af maar daar moet je van afvragen of dit echte ondernemers waren. En als de markt dadelijk weer aantrekt, zullen de ZP’ers als eerste ingeschakeld worden als flexibele workforce in onze economie.
Wat is uw propositie voor de ZP-markt?

Geen opmerkingen: