15 november 2009

praten met je computerHet klinkt misschien wat gek, maar de tekst van deze blog heb ik niet getypt maar ingesproken. Ruim 10 jaar geleden beschikte ik al over software waarmee het mogelijk was om teksten te dicteren aan je computer. Maar in die tijd was dat nauwelijks praktisch; de computers waren simpelweg niet krachtig genoeg om de gesproken tekst snel om te zetten. In de afgelopen 10 jaar zijn computers steeds krachtiger geworden, maar om de een of andere reden spreken wij nog steeds niet met onze computer. Eigenlijk wel gek, want ik spreek nog steeds sneller dan ik kan typen.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoeveel fouten er dan toch in een tekst komen. Dat valt reuze mee, in deze redelijk eenvoudige tekst hoefde ik de computer maar enkele keren te corrigeren. Ook is het niet meer noodzakelijk om je computer urenlang te trainen. Alleen vakjargon moet je het programma natuurlijk wel leren. Maar dat is niet heel erg ingewikkeld; gewoon een keer Accountancynieuws voorlezen aan je computer. Ook is het mogelijk om commando’s op te geven aan mijn computer. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen ‘Zoek op het internet naar een Chinees restaurant in Amsterdam’. De computer zal dan je browser openen, en in Google zoeken naar het Chinese restaurant in Amsterdam. Uiteraard moet je oppassen als je bezig bent om te dicteren en enkele kinderen komen plotseling binnen. Dan kan er geheel onbewust een opmerking in een geschreven tekst voorkomen.

De komende tijd ga ik nog meer experimenteren met deze spraaksoftware en ik zal u op de hoogte houden van de vorderingen. Staat er de komende tijd misschien een rare uitdrukking in een van mijn teksten, dan is dat vooral niet voor u bedoeld maar voor een van mijn jongens.

1 opmerking:

Frans zei

Olympus heeft hele leuke digitale opname apparaatjes inclusief spraakherkenningssoftware. En dat alles tegen een echt vriendelijke prijs. Met een beperking: kan niet omgaan met meerdere stemmen. Maakt het voor interviews ongeschikt.

Frans Heitling