Frank Jonker reageert op mijn weblog en artikel over XBRL. Hij is het niet eens met de oproep van Gerard Bottemanne, die ik in mijn weblog ondersteun. Hier de tekst van Frank. Mijn reactie volgt in de loop van de week.
Al lang wordt gesproken over de komst van XBRL. Bijna 10 jaar geleden werd XBRL in Nederland geïntroduceerd. Daarna is door insiders vaak gezegd dat het snel zou komen en dat hierdoor veel zou gaan veranderen. De overheid gebruikt XBRL zelfs als drager voor administratieve lastenverlichting. Toch wordt XBRL in de praktijk nauwelijks gebruikt. Hoe dan dat? Dreigt XBRL al voor de bloei te verwelken?
Neen. XBRL komt absoluut binnenkort tot bloei. Momenteel zit XBRL zit in de laatste fase van de voorbereiding. Toezichthouders, overheidsorganisaties, vooruitstrevende accountants en softwareleveranciers zijn intensief bezig met de praktische invulling van het werken met XBRL. Hier merken afwachtende accountants en softwareleveranciers, laat staan ondernemers en journalisten niets van. Deze laatste fase is van groot belang: wetgeving moet worden aangepast, de infrastructuur en de software moet worden getest, werkprocessen moeten worden heringericht, (algemene) voorwaarden dienen te worden aangepast. Tenslotte zullen klanten moeten worden geïnformeerd over de komende veranderingen.
“Had dit niet sneller gekund?”, hoor ik u zeggen. Ik denk het niet. De mobiele telefoon en de platte TV hebben ook jaren nodig gehad om door te breken. Standaardisatie was in beide gevallen het toverwoord. XBRL is aardig complex. Hiervoor zijn specialisten nodig, die nauwelijks aanwezig waren. Inmiddels is gebleken dat de toezichthouders, overheidsorganisaties en een aantal vooruitstrevende softwareleveranciers hun werk goed hebben gedaan. Jaarrekeningen uitwisselen (inclusief deponeren) met XBRL is zeer eenvoudig en uiterst effectief. Zonder enige twijfel gaat dit beter en sneller dan de pdf versie, laat staan de papieren werkwijze. Het indienen van OB-, ICL-, LA- en weekaangiften in XBRL is gebruikersvriendelijk en geeft meer zekerheid dan het indienen van XML berichten via de huidige elektronische brievenbus van de Belastingdienst (het verouderde BAPI kanaal)”. Eindelijk kunnen ondernemers hun CBS verplichtingen op een efficiënte wijze nakomen. Dit is nu allemaal al mogelijk.
“En welke softwareleveranciers en accountants zijn er dan klaar voor?”, schrijft een onderzoeksjournalist recentelijk triomfantelijk in een cynisch commentaar. Mijn wedervraag is: welke accountants hadden in 1990 een mobiele telefoon, e-mail of een platte televisie? Vast wel een groepje ‘excentriekelingen’. Rond 1990 gaf ik als jong manager bij KPMG op de vrijdag les aan de Universiteit van Groningen (het vak controleleer). Samen met mijn hoogleraar, en vennoot bij KPMG, reden wij vanaf Noord-Holland naar Groningen. Deze partner had een autotelefoon (ATF). Onderweg werden een aantal zakelijke telefoontjes gepleegd. Niet altijd lukte het, want de telefoon had lang niet overal bereik. Op kantoor werd door de andere vennoten denigrerend gesproken over het bijzondere (bel)gedrag van deze partner. “ Is er in Groningen soms geen telefoon”, “ben jij onmisbaar, kunnen ze niet een uurtje zonder je”, “ben jij soms belangrijker dan wij”, waren nog de vriendelijkste uitspraken. De kosten van de telefoon mocht hij in eerste instantie niet declareren, het was immers een privé speeltje…
Het is heel gemakkelijk om kritisch en negatief te zijn. Waar Nederland echter veel meer aan heeft zijn innoverende ondernemers. Mensen die (vaak eigen) geld, tijd en energie stoppen in nieuwe producten, nieuwe diensten. We hebben behoefte aan ambtenaren en politici die een visie hebben, hun nek durven uit te steken en goede plannen daadwerkelijk uitvoeren. En we hebben behoefte aan accountants die het elke dag beter, efficiënter en effectiever willen doen. Daar heeft Nederland wat aan.
Drs. Frank J. Jonker RA (1962) is sinds 2000 CEO van CreAim B.V.
Sinds 1999 is Jonker actief betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van standard business reporting (XBRL).
CreAim is specialist op het gebied van XBRL en levert diensten aan toonaangevende accountantsorganisaties.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten