24 januari 2008

Accountancynieuws 2: MuizelenJa, mijn jongste zoon muizelt er wat op los op zijn eigen laptop. Meest favoriete website is http://www.spele.nl/ en daarnaast krijgt hij in zijn fantasie ook heel de dag door mails van al zijn vrienden of MSN’t hij even, net als zijn grote broer. Zoals ik al in mijn artikel schreef, zitten we inmiddels privĂ© 16 uur achter de computer of bellen we mobiel. Dat gaat inmiddels denk ik het televisiekijken verdringen en dat doen we natuurlijk door www.uitzendinggemist.nl ook steeds vaker via het internet.


De verleiding is dan misschien wel groot om op de zaak nog even door te gaan waar je de avond daarvoor gebleven bent. Zoals ik reeds in mijn artikel aangaf, vind ik de communicatie rondom de ICT-barometer niet helemaal juist, omdat het persbericht niet rept over de tijd die thuis zakelijk wordt gewerkt. Maar ja, als je de aandacht van de pers wilt, dan moet je een beetje de aandacht trekken door een spannend persbericht. Op het internet werd het persbericht op verschillende discussiesites helemaal verguisd, niet zo verwonderlijk misschien wel allemaal binnen werktijd. Nu wij met ons allen steeds mobieler worden en ook steeds vaker plaatsonafhankelijk werken, moet je als manager natuurlijk wel je mensen kunnen vertrouwen. En in plaats van te sturen op aanwezigheid, veel meer sturen op output. Een heel goed boek op dit gebied is ‘Het nieuwe werken’ van Dick Bijl. Het boek gaat uitgebreid in op de vraagstukken van het nieuwe – lees plaatsonafhankelijke – werken, zowel op de voordelen als de schaduwkanten daarvan. Er zijn natuurlijk altijd mensen die met de verantwoordelijkheid niet om kunnen gaan.


Hetzelfde geldt voor het gebruik van de moderne hulpmiddelen. We willen met z’n allen heel de dag bereikbaar zijn. Mobiele telefoon en Blackberry en als het even kan, nog even op allebei tegelijkertijd. Maar maken wij elkaar dan niet verschrikkelijk gek? Leuk is natuurlijk altijd iemand die je kamer binnen komt wandelen met de vraag ‘Heb je mijn mailtje nog niet gelezen?’. Nee, vertel eens. En waarom heb je die wandeling niet direct gemaakt als het toch zo belangrijk was, dan kan ik namelijk dat mailtje van jou direct afhandelen. Ik ben dus zo af en toe niet bereikbaar en dat is heerlijk, dan kan ik namelijk weer bezig zijn met zaken die er vaak echt toe doen.


Wil je meer grip hebben op je tijd, dan kan ik je de Getting Things Done-methodiek aanbevelen die is ontwikkeld door David Allen. Er is net een nieuwe Nederlandse vertaling uit van zijn boek en in Nederland zijn er ook cursussen te volgen over GTD.
Enkele websites die ik genoemd heb:
http://www.ictbarometer.nl/
http://www.lifehacking.nl/
http://www.imcreative.nl/
http://www.davidco.com/
http://www.meereffect.nl/
Prettig weekend

Geen opmerkingen: