11 januari 2008

Accountancynieuws 1: In de ban van innovatie

Het is vrijdag en vandaag ligt Accountancynieuws bij u op de deurmat, met dus – zoals reeds eerder aangekondigd – een aanvulling op mijn artikel: In de ban van Innovatie.Maar het eerste wat mij opviel aan deze Accountancynieuws (de redactieleden hebben het voorrecht om de elektronische versie al op donderdag te ontvangen), is dat Frans Heitling in zijn hoofdredactioneel commentaar Innovatie gelijk als het allergrootste buzzword neerzet. Nou, van je hoofdredacteur moet je het maar hebben :). Ik ben het dus niet eens met Frans; innovatie is geen buzzword maar uiterst noodzakelijk. Even een klein voorbeeldje: vandaag werd de Tata Nano, een Indiase auto voor slechts 2500 dollar, geïntroduceerd. De wereldwijde autopers had er een beetje laatdunkend over gedaan. Het zou een soort Indiase Trabant worden met veel plastic of een variant op de Tuctuc. Maar wat zagen wij vandaag? Een veel op een Chevrolet Matiz lijkende auto, van staal.Met niet al te veel luxe, maar wat verwacht je voor 2500 euro? Nu begon iedereen gelijk te roepen dat dat ding nooit door de Europese veiligheidsnormen heen zou komen. Helemaal niet nodig, want in de opkomende Oosterse economieën heeft men voorlopig voldoende afzetgebied. Het zal dus ook niet lang duren of het eerste Indiase of Chinese vliegtuig wordt geïntroduceerd en ga zo maar door. En wat in 2007 wel gebleken is, is dat de Indiërs en de Chinezen genoeg geld hebben om bij ons bedrijven op te kopen.
Innovatie is broodnodig, ook in de accountancy. Vandaar dat ik het jaar 2008 heb uitgeroepen tot het jaar van de innovatie. In de Accountancynieuws van vandaag staat ook een aardig artikel over BDO, leest u het eens: dat is nu innovatie! Tijdens een lange autorit vandaag, luisterde ik op mijn Ipod naar wat oude afleveringen van Radio Online. Een van de afleveringen ging over kunstmatige intelligentie. Twee hoogleraren gaven een indicatie van de stand van de techniek en hoe kunstmatige intelligentie gaat zorgen voor een nieuwe ontwikkeling die ook wel Web 3.0 wordt genoemd. Als voorbeeld werd accountantscontrole gegeven. Ze hebben naar aanleiding van de Ahold-zaak onderzoek gedaan en wat blijkt? Een computer kan veel beter controleren dan de mens. Ik ga dit onderzoek natuurlijk voor u opdiepen, want daar willen we beslist het fijne van weten.

Innovatie in 2008; zoals ik in mijn artikel aangeef, hoeft u daarbij dan niet alleen aan de nieuwste Iphone te denken. Ook sociale innovatie is een onderwerp dat ik, gezien het grote gebrek aan mensen, in 2008 bij de kop wil pakken. Voor de liefhebbers van de technologische ontwikkelingen, verwijs ik naar het televisieprogramma ‘In de ban van het ding’. Hieronder een deel van aflevering 3.Alle afleveringen zijn overigens te vinden op http://www.uitzendinggemist.nl/ en http://www.bright.nl/.
Hieronder nog alle hyperlinks naar websites die in mijn artikel stonden:

http://www.checkmein.nl/ Altijd de beste stoel in het vliegtuig
http://www.innovatieplatform.nl/ Het innovatieplatform
http://www.nederlandwerktslimmer.nl/ Hoe gaat Nederland slimmer werken?

Prettig weekend

1 opmerking:

Hoofdredacteur zei

Innovatie is een buzzword. Volgens mij is dat niet te ontkennen. Innovatie dreigt ook een cliché begrip te worden. Is dat erg? I nnovatie staat of valt met het daadwerkelijk doen. Idee 1 punt, plan 10 punten, uitvoering 100 punten. Ideeën en plannen zijn niet moeilijk. Uitvoering wel.

Cliché is overigens geen vies woord. Misschien wel platgetreden, maar daardoor niet minder noodzakelijk of minder waar. Het wordt pas echt loos wanneer innovatie in ideeën en plannen blijft steken. Gesmoord door dagelijkse beslommeringen.

Van je hoofdredacteur