10 december 2007

Einde aan het gekissebis, volle vaart vooruit


Met een snotterig hoofd sta ik aan de zijkant van het volleybalveld. Jongens C2 van Next Volley, onze jongens, samen met André coachen we ze nu een kleine anderhalf jaar. Niet dat wij echte experts zijn, maar gewoon voor de lol. Aldoende zijn wij ook wijzer geworden. De spelregels er een keer bij gepakt, gekeken bij andere teams en op televisie. Wat vertel je die jongens?

Allereerst dat ze rustig moeten blijven en hun eigen spelletje moeten spelen en echt moeten volleyballen, geen fouten maken. Maar dat is niet genoeg. Ooit had ik het voorrecht om samen met de huidige bondscoach Peter Blangé op te treden in een seminar over de vraag wat het bedrijfsleven kon leren van topsporters. Dat als je wilt winnen, je eerst moet willen winnen. Dat je de zwakke plekken van de tegenstanders moet zien te vinden, dat je af en toe een beetje moet vals spelen maar bovenal dat je er moet staan als team. We winnen met 4-0 en worden dus hoogstwaarschijnlijk winterkampioen. De nummer 2 en 3 uit de competitie moeten nog tegen elkaar. De onzekerheid blijft tot vanavond wanneer alle standen binnen zijn gekomen. Raar gevoel dat je geen invloed hebt op de uitkomst. Een beetje het gevoel waar Willem van Wijngaarden mee rond moet lopen de komende dagen. Immers, hoe zal de ledenvergadering gaan aanstaande woensdag? De ruzie heeft meer weg van een conflict bij een sportclub dan bij een beroepsorganisatie van een hoogwaardig beroep. Volgens mij moeten we stoppen met navelstaren en terugblikken naar het verleden. De competitie waarin wij vandaag de dag opereren is een andere geworden. Het beroep is door een proces van zelfreiniging gegaan. Daar horen strakkere regels bij, of we dat nu leuk vinden of niet. En dat speelde echt niet alleen bij de grote kantoren, want waarom zien dan nu al ruim 80 kantoren af van een vergunning? Omdat de regels strenger zijn geworden of omdat we de regels in het verleden misschien wel iets te licht hebben geïnterpreteerd?

Laten we ophouden met het gekissebis en gaan werken aan de nieuwe agenda voor de toekomst van het accountantsberoep. Denken aan nieuwe producten en diensten, ik denk even aan Basel II, en aan verbetering van de bestaande producten en diensten. Nu het formalistische van de controle geregeld is, moet we volgens mij gaan kijken naar de wijze waarop we controleren of de gehanteerde methodieken nog wel werken in het huidige hoogwaardig geautomatiseerde bedrijfsleven. Anders staan we misschien voor nieuwe verrassingen.

Ik ben weer beter.

Geen opmerkingen: